Csapat és egyéni bronzérem a LX. Tagszövetségi Csapat Országos Bajnokságon Szegeden!

Az idei évben ismét Szegeden a Maty-éri Evezőspályán rendezték meg a Tagszövetségi Országos Bajnokságot. A pálya „megfejtésére” csak két napja van a csapatoknak, mert csak csütörtökön és pênteken lehetett horgászni a versenypályán. Csapatunk a következőképp alakult: Hamar Ferenc csapatkapitány, Karácsony Imre másodkapitány, Kertész Botond (U15 kategória), Bakos Hunor (U20 kategória), Ihász József (Masters kategória), Ágoston Lajos, Balázs Bertalan, ifj. Hamar Ferenc, Szákovics Imre, Zeng Tamás (felnőtt kategória), Ivancsó Zsuzsa (női kategória), Bakos Bulcsú, Csőre Ákos, Ihász Józsefné, Ivancsó Attila, Vári András. Csütörtökön a feletetetlen pályán még mindenki a „saját elképzelése” szerint indíthatta a pecát, a korábbi emlékképekből építkezve, hisz csapatunk tagjai, segítői már sok-sok napot töltöttek el korábban ezen a vízen. Aztán menet közben már a háttérből érkező információk alapján is közeledtek a módszerek, csalifelhasználások. Már az első nap megismerkedhettünk a Maty-ér korábbi évekhez képest ismét megváltozott halösszetételével. A pontyok változatlanul nagy számban voltak jelen, a kérdés csak a távolság választás, a csali és etetőanyag felhasználás volt. Az első nap még finomabban ettek, így előkerültek a lágyabban gumizott topszettek és olykor a 16-os horog, 12-es előkén. A pontyok mellett, szomorúan konstatáltuk, hogy eltűntek a korábban tömegesen jelen levő apró kárászok, a keszegek. Korábban kétszer is ezekre alapozva hódítottuk el a csapatbajnoki trófeát. A kárászok, bár megfogytak, de a korábbi 5-6 dkg-ról 15-30 dkg-ra nőttek, így sem őket, sem a törpeharcsákat nem akartuk elkerülni. Ez utóbbiak is 10-15 dkg súllyal voltak jelen, ami jó lehetőséget biztosított a holt idők, súllyal való megtöltésére.

Pénteken már tudatosabban ültünk le az edzésre, beosztva, hogy ki milyen etetést, bothosszt, csalit, etetési technikát próbál. Esténként mindenki elmondta a tapasztalatát, igazi csapatként működtünk!

Aztán elérkezett a szombat és egységes taktikával – természetesen szabadkezet adva mindenkinek, hogy szükség esetén változtasson – üljön be a kisorsolt helyre. A pályára napról napra több hal érkezett a horgászottabb szigeten túli oldalról. Nagyon komoly háttérmunka folyt, amiért ezúton is köszönet a segítőknek. 19 vármegye 8 fős csapata ülte végig a pályát, ami szektoronként 190m hosszúságú részt jelentett. Egy-egy segítő 2-3 szektort is be kellett, hogy járjon többször is a 4 óra verseny időben, sőt előtte a limitnél az embertelen 32-34 C-os melegben, egyetlen árnyék nélkül.

És most kicsit a limitről: a szokásokkal ellentétben a nyári meleg és a rengeteg versenyző miatt az etetőanyag limit a 20 liter helyett 10 literben, a felhasználható élőanyag pedig 1,5 literben lett meghatározva. A mi limitünkbe kukorica, kender, Timár Elit Carp került. Ezúton is köszönet a Timár Mixnek, aki évről évre támogatja csapatunkat!

Az élőanyag 1,5 literét csontival oldottuk meg. A verseny 4 órája hihetetlen izgalmakat hozott, mert a 19 fős szektorban óráról órára változott a helyzet. Nagyban szétzilálta a horgászatot, ha valaki elé beálltak a busák.

A pontyok változó mérete miatt nagyon nehéz volt a hátterek munkája. Volt, akinél az etetésen a nagyobb pontyok tették tiszteletüket, amelyek közül sok idő előtt távozott, volt akiknél a sormintába egy sima, egy fordított mód vegyesen jöttek a nagyok és a kicsik, de voltak akiknek az etetését, ez nyilván 90%-ban mindenkinél kukorica volt, valamiért mégis csak a kisebb pontyok „kajálták”. A csali is változó volt: 2 csonti, vagy egy szem kukorica, egy biztos, hogy csak a változás/változtatás volt állandó. Nem volt egyszerű egyik forduló sem. A jó szerepléshez 20 kg körüli fogásra volt szükség. Csapatunk az első nap után a harmadik helyen „fordult”, de nagyon szoros volt előttünk is és mögöttünk is a helyzet. A második napra még több kukoricát préseltünk be a limitbe, mert az éjszakai frontok ellenére egyre több halra lehetett számítani. Végül nagy izgalmak közepette sikerült megtartanunk a dobogós helyezésünket és csapatunk a 19 tagszövetséget felvonultató versenyen az előkelő 3. helyen zárt.

Egyéniben Szákovics Imre nyakába került bronzérem, Ifj. Hamar Ferenc negyedik helyen zárt.

Gratulálunk minden csapatnak, különösen a versenyt fölényesen megnyerő Ráckevei-Dunaági Horgász Szövetségnek és az ezüstérmes Hajdú-Bihar megyei Szövetségnek.

Sporthorgász Egyesületek Győr-Moson-Sopron megyei Szövetsége

Győr 2023. július 23.

Kedvelt bejegyzések