Élve vitték eladásra a kifogott halat

Szlovákiai rapsicok – A nagy testű halat kereső szervezett banda Bagamérnál bukott le.

A Bagaméri-ágrendszerben érték tetten a megyei szövetség halőrei azt a szlovákiai rapsicot, aki a kifogott két 20 kilogrammos amúrt és három nagy pontyot – segítőjével – élve próbált a határon túlra szállítani. A sátorozó horgász a halőrök szerint hónapok óta hordta ki a nagy testű halakat a folyóból.

 

Ásványráró

Munkatársunktól

 

Több hónapnyi munka, megfigyelés végére tett pontot múlthéten a megyei horgász szövetség halőri csoportja. Jellemzően az elmúlt időszakban egyre több Szlovákiából érkező horgásszal találkoznak a szigetközi vízpartokon – sajnos olyanokkal is, akik figyelmen kívül hagyják az itteni szabályokat. Egy sátorozó és éjszaka is horgászó férfire tavasz végén lettek figyelmesek.

Elsősorban a nagy testű halakra spcializálódott – a gond csak az volt, hogy amikor a szákba került a hal, autó jött a zsákmányért, s élve a határon túlra vitték. A szervezettnek tűnő csapat múlt héten bukott le a Bagaméri-ágrendszerben. Többek közt két 20 kilogrammos amúrt és három nagy pontyot sikerült a szákba tenni, s élve szállították volna Szlovákiába, amikor a halőrök lecsaptak rájuk.

Takács Péter, a Sporthorgász Egyesületek megyei szövetségének elnöke szerint szomorú, hogy „hivatásos rapsicok” a természetes vízekből szedik ki a nagy testű halakat, majd élve el szállítják és különböző csatornákon keresztül a határon túl több százezer forintért értékesítik. „A szervezett csapat ráadásul jelzőrendszert működtetett, így próbálták figyelmeztetni egymás a veszélyre, a halőrök érkezésére. Úgy tudom, a lebukott horgásznak ráadásul börtönbe kell vonulnia Szlovákiában hasonló ügyben” – mondta, hozzátéve, hogy a megyei halőrök bizonyították rátermettségüket, megvédték az állami vagyont, hogy a becsületes horgászoknak több kapásuk legyen a folyóban. Az ügyben a rendőrségen és a megyei kormányhivatalnál is eljárás indult.

 

Forrás: Kisalföld napilap, 2018. július 24.

Kedvelt bejegyzések