Évértékelés 2019

Tisztelt Horgásztársak!

Az év vége, a jó hangulatú „Új esztendő” köszöntés mellett arra is jó alkalom, hogy végig gondoljuk, hogy mi is történt velünk az elmúlt év során.

2019-ben a MOHOSZ, Magyarország legnagyobb hálózatos civil szervezete, az országban egyedülálló módon, közfeladat ellátásra kapott felhatalmazást. E szervezetbe jelenleg 26 tagszövetség, 16 speciális jogállású tag gazdasági társaság, 1192 horgászegyesület, illetve összesen már 557803 nyilvántartott horgász tartozik.

Az idei évben a kapott feladathoz, és a kor igényeihez igazodva komoly informatikai fejlesztés történt HORINFO néven. A folyamat a jövőben is folytatódni fog, lehetővé téve a horgászvizsgák online lebonyolítását, a területi jegy online értékesítését, a fogások, telepítések egységes rendszerben kezelését, a halőri ellenőrzések támogatását.

A rendszer horgászadatokkal való feltöltése, a horgász regisztráció, komoly feladatot rótt az egyesületekre, értékesítési pontokra és a szövetségre is. Ezúton köszönöm meg mindenkinek, aki segítette a munkát!

2019. szeptemberig 18727 fő regisztrált a megyében valamelyik regisztrációs helyen, természetesen emellett sokan otthonról regisztráltak. A megyében a tavalyi évhez képest közel 10 %-kal többen, 25971-en váltottak állami jegyet és négy helyszínen összesen 719 fő vizsgázott le.

Örömteli, hogy egyre többen látogatják vízpartjainkat és érezhető, hogy a halászat visszaszorulása, a tervszerű folyamatos telepítések hatására folyamatosan javulnak a fogási lehetőségek. A megyei szövetség több mint 4290 hektáron gazdálkodik. Vizeinkbe 2019 év során közel 100 millió forint értékben telepítettünk halat, mely 104.000 kg, többségében méretes halat (2-3 nyaras, valamint anyapontyot, süllőt, csukát, compót, dévért, sügeret), valamint 470.000 db ivadékot jelentett. A telepítésekhez a MOHOSZ által kiírt pályázatokon a szövetség 4,9 millió forint támogatás nyert el. A megyéből több egyesület is sikeresen pályázott. A MOHOSZ a jövőben is támogatni kívánja az átláthatóan működő egyesületeket munkájukban.

Bár sok támadás ért bennünket a halőrzés kapcsán, e területen is eredményes évet zártunk. Az év során három újabb halőr kolléga állt munkába és eszközökben is fejlesztettünk. A MOHOSZ támogatásával egy újabb halőri autó is segíti a munkát. Sajnos, jelentős számú feljelentésre került sor, melyek megalapozottságát mi sem bizonyítja jobban, mint a hatóság által novemberig kiszabott több mint 2,5 millió forint halvédelmi bírság. Októberben a saját lehetőségeinket is bővítettük, így a szabálytalankodó horgászokat 1-5 évre eltiltjuk a szövetség vizeire történő területi jegy váltásától annak reményében, hogy ez az intézkedés nagyobb visszatartó erővel bír, mint 10-50000 Ft bírság.

A telepítések mellett a jövőben is kiemelt figyelmet fordítunk a halőrzés fejlesztésére, az ívó- és élőhelyek védelmére, a kormorángyérítésre.

Jelentős sikerekről számolhatok be a törpeharcsa gyérítés területén. Összesen több mint 3000 kg törpeharcsával van már kevesebb a Mosoni-Duna holtágban.

A szövetség az év során összesen 22 millió forint pályázati forrást nyert el. Ennek jelentős részét a MOHOSZ különböző területekre kiírt pályázati forrásai adják, de köszönettel tartozunk Győr városának is, hiszen mind partfejlesztésre, mind civilszervezetek számára kiírt pályázaton jelentős összeget nyertünk.

Tudjuk, hogy a vízpartok tekintetében is sok tenni való van. Több projekt indult, reméljük, hogy jövőre ezek többsége látványos javulást hoz a vízpartok rendezettségében. A fejlesztések többsége hatósági engedélyeztetési szakaszban van, ami nem egyszerű folyamat, lévén a megye nagy része Natura 2000-es vagy természetvédelmi terület. A bírálatok mellett örülnénk a konkrét, konstruktív javaslatoknak, mert az többet segít, mint a negatív kommentek.

Nagy igény mutatkozott a vizekkel és horgászrendekkel kapcsolatban jobb információs anyagokra, ezért online térkép készült a vizeink, és horgászrendjeik bemutatására, mely január második felétől honlapunkon lesz elérhető, valamint 2020-tól a jegyeink mellé kiadott „Egységes horgászrend” című kis füzetecskével segítjük a horgászokat a szabályok jobb megismerésében.

2020-ra a területi jegyeink ára nem változik – ez alól kivételt képeznek azok az új jegyek, melyeket a MOHOSZ szervezetén kívüli horgászoknak, így pl. a tagságot nem vállaló külföldi horgászoknak, vagy a turistajeggyel rendelkezőknek kellett kialakítanunk – ezek a jegyek drágábbak lesznek a tagjainknak ajánlott jegyáraknál az egyenlő mértékű teherviselés jegyében. A horgászrendek néhány ponton változnak. A változások többsége a horgászok felvetései alapján, kedvező változást jelent (pl. a gyermekek fenekezése, radar használat időszakos engedélyezése). Bizonyos esetekben a rendszeres halvédelmi problémák, visszaélések miatt szigorításokat is alkalmaznunk kellett. A szövetség célja, hogy a vizein minél színesebb horgászati lehetőséget biztosítson az idelátogató horgászoknak, ennek jegyében 2020-ra, bojlis horgászok segítségével kialakítottunk egy új, behúzásra, behordásra, etető hajó használatára, bólyázásra lehetőséget adó jegyet a bojlisoknak és a harcsahorgászoknak. Részleteit január elején közöljük.

Egy kicsit a megyei sporthorgászok sikereiről is szeretnék szólni:

A versenysportban a megye horgászai mindig is élen jártak. Sok neves versenyzőt adott régen is és napjainkban is Győr-Moson-Sopron megye. A férfi finom szerelékes válogatott 2019-ben első ízben került a ranglista élére és ebben a sikerben jelentős szerepe van több jelenlegi vagy korábbi megyei horgásznak, így Szákovics Imrének, aki az egyéni bajnokságon is ezüstérmet szerzett és a világbajnokságra utazó csapattal bronzérmet nyert. Magyar Balázs az EB-n 7. helyet szerzett csapat tagja volt. Ifj. Hamar Ferenc idén már a 8. magyar bajnoki címét ünnepelhette, majd az U25-ös csapat tagjaként világbajnoki ezüstéremmel tért haza Spanyolországból. Az MMX-Sensas Csapat Horvátországban a Klubcsapat Világbajnokságon az előkelő 7. helyet szerezte meg, majd ősszel megnyerve a Klubcsapat Országos Bajnokságot biztosította, hogy jövőre ismét ők képviseljék hazánkat a Klub VB-n.

A nemzetközi és országos bajnokságok mellett a megyében is több verseny került lebonyolításra. Volt feeder bajnokság, megyei egyéni és csapatbajnokság, amatőr csapatbajnokság. Emellett kiemelt figyelmet fordítottunk a megyei ifjúság nevelésre is. A gyermeknapi és ifjúsági öttusa verseny mellett, megszerveztük hagyományos ásványrárói táborunkat és színesítettük a palettát napközis táborral, valamint iskolákkal együttműködve beindítottunk több horgászszakkört is, melyet szintén pályázattal is segített a MOHOSZ, köszönet érte.

2020-ban a megkezdett munkát szeretnénk folytatni, mellyel igyekszünk a megyei egyesületek és horgászok igényeit minél jobban kiszolgálni!

Minden kedves horgásztársunknak eredményes, örömökben, fogásokban gazdag új esztendőt kívánok!

Ivancsóné dr Horváth Zsuzsa

ügyvezető elnök

Kedvelt bejegyzések