Horgászrendi változások 2020-tól

Horgászrendi változások 2020-tól a megyei szövetség területi jegyeinél

A Sporthorgász Egyesületek Győr-Moson-Sopron Megyei Szövetsége a területi jegy árakat 2020. évre nem emeli. Horgászrend egyes elemeiben változtatásokra van szükség, melyeket az elnökség részletesen tárgyalt. Néhány ponton egyértelműbb, illetve az évközi problémák miatt korábban nem szabályozott kérdésekben – kikérve a hatóságok állásfoglalását is – pontosítás várható.

A dévérkeszeg felső méretkorlátozása a 2019. évben érvényes 40 cm-ről  50 cm lesz.  Ezzel egyidejűleg a Szövetség tilalmi időt vezet be április 15 – május 31 között a 40 cm feletti dévérkeszegre, hogy a nagyobb, ikrával teli dévérek biztonságosan le tudjanak ívni.

A süllő kifogható legkisebb mérete 35 cm-re változik, 70 cm-nél nagyobb süllőből naponta 1 db tartható meg. A horogra akadó további 70 cm-nél nagyobb süllőt a horgász köteles (az esetleges gyors fotózást követően) haladéktalanul és kíméletesen visszaengedni.
A csuka kifogható legkisebb mérete maradt 40 cm, 75 cm-nél nagyobb csukából naponta 1 db tartható meg. A horogra akadó további 75 cm-nél nagyobb csukát a horgász köteles (az esetleges gyors fotózást követően) haladéktalanul és kíméletesen visszaengedni.

Egyre nagyobb igény merül fel a nagyobb gyerekek részéről a fenekezésre és választják az országos gyermekjegyet a fenekezés lehetősége miatt. A megyei gyermekjegy, amelyben az egyesületi vizek is benne vannak, a továbbiakban is marad. Ezzel továbbra is csak úszós készséggel lehet horgászni, darabszám korlátozással is védett halat elvinni ezzel nem lehet. Emellett lesz viszont egy új, csak a Szövetségi vizekre érvényes gyermekjegy, amivel a Szövetség vizein lehet úszós és fenekező módszerrel is horgászni, mivel az Országos jeggyel jelenleg is lehet fenekezni a vizeinken. Ezzel a jeggyel maximum évi 5 db, de naponta maximum 1 db darabszám korlátozással is védett halfaj tartható meg.

Változik a radar és szonár használata a Szigetközi ágrendszerben. A korábbi egész éves tilalom helyett csak vermelési időben (november 1-március 31-ig) tilos radart és szonárt használni. Ez időszakban a korábbiakhoz hasonlóan kikapcsolt állapotban sem lehet ilyen eszköz a csónakban. (Ha halőrzésileg a helyzet romlik, akkor ezt a lehetőséget a Szövetség visszazárja. )

A szerelék kizárólag bedobás útján juttatható be a vízbe. A területi jegyeken szereplő vízterületeken TILOS az etetőanyag, horog, szerelék behúzása (kivéve a harcsázást), behordása bármilyen módszerrel (csónakkal, gumimatracon, szörfdeszkán, úszva, stb.) és az etetőhajó használata.

Áthúzás tilalma: víz felszín felett sem főzsinór, sem egyéb zsinór vagy vezető nem mehet. Behúzni kizárólag a harcsázás esetén  lehet, de csak a horgászhellyel szemben és maximum a meder feléig. A behordás a Szövetség vizein ez esetben is tilos!

A kíméleti területek esetén a szaporodási idő alatti tilalom rövidül: a korábbi április 1 – június 30-ról, április 1-május 31-re módosul.

A vermelő és ívó halak védelme érdekében vermelési (november 1-március 31-ig) és szaporodási időben (április 1-május 31-ig) kíméleti terület lett újra az Erebe-mellékág torkolati szakaszától a Kisalföldi MG Zrt. vízkivételi művéig terjedő szakasz.

Egész évben tilos a Dunakiliti duzzasztómű al- és felvízén 50 m hosszan a partról és csónakból horgászni és halászni.

Közúti, vasúti hidak, valamint azon műtárgyakon, ahol a Vízügy amúgy is tiltja, horgászni és halászni tilos.

A kisszerszámos halászjegyen ellentmondásosan szerepelt a nagy ponty elviteli lehetőség, mert más méretre utal a cm-ben és a kg-ban megadott elvihető korlát. A jövőben a horgászokra is érvényes 70 cm-es korlátozás kerül csak rá, a 3 db 10 kg feletti elvihető ponty lekerül róla.


A különösen kirívó és visszaeső szabálytalankodókra a területi jegyeinkre vonatkozóan szigorúbb szabályokat fogadott el az elnökség 2020. évre – legtöbb esetben átvéve a Balatonon már régóta alkalmazottakat.

Cselekmény alkalom Visszaeső
  Területi jegytől való eltiltás időtartama
Lopás, orvhalászat, gereblyézés 5 év 5 év
Élőhal szállítása, vagy annak kísérlete 1 év 5 év
Tilalmi idővel védett hal megtartása 1 év 5 év
Darabszámkorlátozás megsértése 1 év 5 év
Fogási napló vezetési szabályainak megsértése (beírt adat hamisítása, megváltoztatása, eltüntetése, fogott hal beírásának elmulasztása) 1 év 5 év  
Kettőnél több bottal való horgászat 1 év 5 év
Vízterületünkről fogott halak áttelepítése más vízterületekre, üzletszerű hasznosítása, eladása, gazdasági cseréje 5 év 5 év
Szemetelés, éjszakai horgászat során a világítás elmulasztása figyelmeztetés 6 hónap

Akit horgászattal vagy halászattal kapcsolatos bűncselekmény, szabálysértés miatt elmarasztal a Bíróság, az a személy 5 évig nem válthat területi jegyet a Szövetség kezelésében lévő vízterületekre.

A halőr felszólítására és/vagy jelzésére a csónakos horgász köteles a horgászatot befejezni és az ellenőrzés idejére kijönni a partra.

A Szövetség célja, hogy a tisztességes horgász minél élményszerűbben hódolhasson hobbijának, és kiszorítsuk azokat, akik ebben megakadályozzák.

Kedvelt bejegyzések