Kímélni kell a halat, hogy legyen mit kifogni

Miért nem lehet hallépcsőnél, zsilipkapunál horgászni, vagy éppen fürödni télen az Aranypart II-nél? Azért, mert ezek halgazdálkodási kíméleti területek: ha a hal nem tud felúszni, ívni, vermelni, akkor emiatt kevesebb jut a szákba a horgászoknak az év folyamán…

Többször felteszik a kérdést a megyei horgász szövetségnél, miért kellett egyik vagy másik részt kíméleti területté tenni, miért kapnak büntetést, akik itt horgásznak? Többen fürdőznek például télen Győrben az Aranypart II-nél, azon a részen, amely szintén ebbe a kategóriába tartozik, vagy horgásznak hallépcsőnél, ahol a halak vándorolnak, mondván, ott nagyobb a fogási lehetőség. Ezzel azonban elveszik a halaktól a lehetőséget az ívásra, vándorlásra, a horgászoktól pedig, hogy tavasztól jó fogási reményekkel kecsegtessen számukra a szezon. 

Ha a hal szaporodása, telelése és a halivadék nevelése indokolja, a halgazdálkodási hatóság a halgazdálkodási vízterületet vagy annak meghatározott részét kíméleti területté nyilváníthatja. A halgazdálkodási vízterület kíméleti területté nyilvánítása azt jelenti, hogy a vízterületen halászni, horgászni, vadászni, csónakázni, fürdőzni, vízisportot űzni tilos!

A területileg illetékes kormányhivatal határozatában jelöli ki a kíméleti területet, a kíméleti területek az érvényes területi engedélyben szerepelnek, megtalálhatóak a szövetség honlapján.

Kedvelt bejegyzések