Sajtóközlemény

MAHOP PÁLYÁZATBÓL épült ÍVÓ- ÉS IVADÉKNEVELŐHELY A MARCAL bal partján

A Sporthorgász Egyesületek Győr-Moson-Sopron megyei Szövetsége a Magyar Országos Horgász Szövetséggel közösen a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program Nyilvántartott halgazdálkodási vízterületek rehabilitációja, beleértve az ívási helyek fejlesztését és a vándorló halfajok vándorlási útvonalainak biztosítását c. pályázaton 22.616.347 Ft összegű támogatást nyert el, melynek segítségével a fenti szervezetek önrésze mellett lehetővé vált, a Marcal hullámterében hal élő- és ívóhely, valamint ivadékbölcső kialakítása.

A projektgazda a Sporthorgász Egyesületek Győr-Moson-Sopron megyei Szövetségének 90 tagegyesülete van és 2021-ben megyénkben 27.678 fő váltotta ki az állami horgászjegyet. A Szövetségjelenleg 4295,8 ha természetes vízterületen gazdálkodik. A sporthorgászat feltételeinek megteremtése, a horgászturizmus fejlesztése és az ifjúságnevelés mellett a hal és élőhelyének védelme, a halgazdálkodás kiemelt helyen szerepel a szervezet működésében. Szövetségünk 2021-ben mintegy 120 millió forint értékben telepített halat halgazdálkodási vízterületeibe. Egy sikeres ívás azonban felér 10 telepítéssel, ezért rendkívül nagy gondot kell fordítanunk az ívóterületeink megőrzésére, állapotuk javítására.

A Sporthorgász Egyesületek Győr-Moson-Sopron megyei Szövetsége 2020 ősz folyamán kapta meg a Támogató okiratot a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program Irányító Hatóságától, mely által lehetővé vált, a Rába és a Marcal hullámterében hal élő- és ívóhely, valamint ivadékbölcső kialakítása. A MAHOP-1.2.1-2017-2019-00014 azonosító számú támogatási kérelem pozitív elbírálása azt jelenti, hogy Európai Tengerügyi és Halászati Alapból és hazai központi költségvetési előirányzatból vissza nem térítendő támogatás formájában 22.616.347 Ft összegű támogatásra lettünk jogosultak. Eredetileg a fenti összeg a projekt megvalósítási költségének 50%-át jelentette volna, azonban az időközben jelentősen megnövekedett költségek az önrész növekedését jelentették. A Magyar Országos Horgász Szövetség, mint konzorciumi tag jelentős segítséget nyújtott, hogy a megemelkedett költségek ellenére is megvalósíthassuk a beruházást. A projekt végül 59.640.218.- Ft-ba került, melyből a Magyar Országos Horgász Szövetség 23.521.771.- forint, míg Szövetségünk 13.502.100.- önrészt vállalt.

A Marcal folyó a Rába halfajainak is kedvelt ívó helye. A tavaszi időszakban ezért nagy tömegben vándorolnak a halak a folyón felfelé. A duzzasztó fölött a bal parton a Marcal belvíz csatornáig terjedően egy mélyterület helyezkedik el, mely kedvező a halak szaporodására. Napjainkban azonban annyira megváltozott a vízjárás, hogy funkcióját csak emberi beavatkozás után tudja ismét betölteni. Ehhez pályázott Szövetségünk a Magyar Országos Horgász Szövetséggel karöltve, hogy zsilipek segítségével ugyan, de a terület ismét betöltse ívó- és ivadéknevelő szerepét.

A vízjárás ősszel tette lehetővé az építkezés megkezdését, mely során két zsilip épült meg és a depónia átkotrásával és kisebb tereprendezéssel a jelenlegi duzzasztás mellett is elönthetővé vált a terület. Ívási és ivadéknevelési időszakban a vízkivételi műtárgy nyitva lesz, a vízszinttartó zárt, illetve fojtott állapotban, az ivadék megerősödését követően a lecsapoló műtárgy nyitásával a halak visszaengedhetők lesznek az anyamederbe.

A pályázati munkálatok eredményeként létrejött ívó- és ivadéknevelő hely bruttó bekerülési költsége 59.640.218.- Ft volt.  A beruházás a Magyar Kormány és az Európai Unió támogatásával valósult meg, köszönet érte!

További információ kérhető:

Ivancsóné Dr Horváth Zsuzsanna – ügyvezető elnök
Tel.: +36/96-524-988
Mobil: +36/30-90-88-720
E-mail: ivancso.zsuzsa@horgszovgyor.hu Web: www.horgszovgyor.hu

Kedvelt bejegyzések