Tájékoztatás vízszennyezésről

A Sporthorgász Egyesületek Győr-Moson-Sopron megyei Szövetsége közleménye a Concó-patakon történt vízszennyezéssel kapcsolatosan.

2021. június 28-án hajnalban Szövetségünk bejelentést kapott, hogy a Concó-patakon vízszennyezés és halpusztulás látható. Halőreink a bejelentést követően a helyszínre siettek és megkezdték az elpusztult halak összegyűjtését, valamint a még élő halak mentését. Azonnal megtettük a szükséges jelzéseket a katasztrófavédelem részére és tájékoztattuk az érintett hatóságokat. Az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság hivatalos tájékoztatása szerint az ácsi szennyvíztisztító üzemben történt üzemzavar miatt állt elő a havária helyzet. A telepet üzemeltető Északdunántúli Vízmű Zrt. az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóságot úgy tájékoztatta, hogy a telepet a csatornahálózat irányából olyan rendkívüli szennyezés érte, amely következtében a telep biológiai műtárgya nem képes az érkező szennyvíz tisztítását a megfelelő hatásfokon ellátni. Ennek hatására nagy mennyiségű bűzös, fekete színű szennyvíz-szennyvíziszap került a Concó-patakba.

A hét folyamán, sajnos, a probléma nem oldódott meg, sőt egyre inkább súlyosbodott a vízszennyezés. Csütörtökön az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság II. fokú vízvédelmi készültséget rendelt el. Mivel jeleztük, hogy halőreink továbbra is menteni kényszerülnek a halállományt az idő közben teljesen elszennyeződött patakból, így a készültséget szombaton reggel III. fokúra módosították és megkezdték a Vízügyi Igazgatóság munkatársai a patak levegőztetését.

Vasárnap a bejáráson azt tapasztaltuk, hogy a szennyvíz továbbra is folyik a patakba, ezért Szövetségünk felvette a kapcsolatot a hatóságokkal és segítséget kértünk a MOHOSZ-tól, mint a vízterület haszonbérlőjétől, emellett hétfőn büntető feljelentést tettünk ismeretlen tettes(ek) ellen, nagyfokú környezeti károkozásért.

A Concó-patak Natura 2000-es területen található, március 1-től június 15-ig szaporodó kíméleti terület az ácsi Lovadi réttel együtt. A felső Duna mentén az egyik legkomolyabb ívóhely található itt. Szövetségünk azon lesz, hogy a területen a kármentés és a helyreállítás mielőbb megkezdődjön és a patakra jellemző színes halfauna visszatelepítésre kerüljön.

Sporthorgász Egyesületek Győr-Moson-Sopron megyei Szövetsége

Kedvelt bejegyzések