Dunai galóca akadt a horogra

A fokozottan védett, nagyon ritka halfajok közé tartozó Dunai galócát fogott Ásványráró térségében az öreg Dunán Pálinger István.

 

Érdeklődésünkre a horgász elmondta: – A ritka halfajból nem a mostani az első példány, három évvel ezelőtt, október elsején egy hatvan centis Dunai galócát akasztottam és fárasztottam ki sikeresen. Azóta október első napjaiban kísért a galócafogás. Így volt ez idén is, október másodikán legyező módszerrel horgásztam nagy Dunán Ásványráró magasságában. Olyan helyen próbálkoztam, amely ideális a Dunai galócának, vagyis egy kiöblösödő sekély, kavicsos aljzatú részen legyeztem. Itt akadt horogra az egészséges, ötven centis Dunai galóca. A halat fotózás után természetesen visszaengedtem – mondta el élményeit Pálinger István, akinek ezúton is köszönjük az információkat és a fotókat. A jövőre nézve a horgász kifejtette: A szigetköznek és a régiónak akár emblematikus halává is válhatna e faj, mely itthon és külföldön is jót tenne a hazai vizeknek és használóinak. Ugyanis oly ritka és elismert faj, ami megmozgatja a magyar, de még a külföldi horgász  képzeletét is.

 

A halról rövid videó is készült, a kisfilm az alábbi linken tekinthető meg:

https://www.youtube.com/watch?v=LU69FtdG48c

IMG_20171002_120051

A Dunai galóca horgászzsákmányban valóban ritkán szereplő halfaj, ezért most megragadjuk az alkalmat, hogy kicsit bemutassuk:
Forrás: www.wikipedia.org

A Dunai galóca korábban csak a Duna felső és középső szakaszának vízgyűjtő területén, különösen magában a Dunában és a jobb oldali mellékfolyóiban élt, napjainkban a Rajnába és a Rhône vizébe is betelepítették. Magyarországon a Duna és a Tisza felső szakaszán, a Dráva-Mura vízrendszerében fordul elő, de nagy állományai itt sincsenek. Fokozottan védett halfaj, természetvédelmi értéke 100.000 Ft.

Kifejlett egyedeinek testhossza 60-120 centiméter, mely ritka esetekben 150-200 centiméterhez is közelíthet. Súlya a 30 kilogrammot is elérheti, sőt 50 kilós óriás egyedeiről is van említés. Nyúlánk áramvonalas testű a feje jelentékenyen hosszabb a testének magasságánál. Feje nagy, lapított, szájnyílása széles. Az ekecsont fogazottsága: a lemez hátulsó szegélyén 4-8 kampós fog ül egyszerű keresztsávban, a nyél fogatlan. A hát- és farokúszó között nagy zsírúszó van. Testét közel egyforma nagyságú pikkelyek borítják, melyek nagyon kicsinyek, 180-200 az oldalvonal mentén, 23-27 a zsírúszó és az oldalvonal között (beleértve az oldalvonal pikkelyeit is). Az első kopoltyúíven 16 kopoltyútüske van. Háta barnás vagy zöldesszürke, oldalai világosabbak, vörhenyes „rézfénnyel” a hasa fehéres. A fején feketés, kerek pettyek és kisebb pontok láthatók, amelyek egy része félhold alakú. A jól táplált példányok húsa piros, a rosszul tápláltaké ellenben fehéres színű.

A dunai galóca oxigéndús, hideg, gyors folyású vizek lakója. Fiatal korában zooplanktonokkal táplálkozik, majd később lárvákkal és gerincesekkel és kisebb halakat is fogyaszt. A kifejlett példányai falánk ragadozóvá vállnak és lesből a balinhoz hasonló módon rárabol a kisebb halakra. Nagy oxigénigényének megfelelően a folyók felsőbb szakaszain, a kövezések mögött képződő visszaforgókban, a kanyarulatokat követő öblökben, a szigetek, és a kavicspadok mögött egyesülő vízfolyásokban tartózkodik

Területvédő faj, azaz egy bizonyos területet véd és ott éli le életét. Március-áprilisban a nőstény az erős sodrású helyeken rakja le testkilogrammonként körülbelül 1000 ikráját. A kelési idő körülbelül 35 nap. Az ívás idején a hímek élénkebb színt vesznek fel, mint a nőstények.

Kedvelt bejegyzések