Jövőre minden okmány kiváltását otthonról is lehet intézni

Ahogy már beszámoltunk róla, megnyitotta kapuit a jubileumi 30. FeHoVa kiállítás. Dr. Dérer Isván, a MOHOSZ főigazgatójának lényeges kérdésekről ejtett szót beszédében.

A legfontosabbak:

  • A  MA-HAL szervezetével közös munkánk eredményeként több év után először csökkent a telepítési célú ponty őszi beszerzési ára és csak a MOHOSZ pályázati támogatásos telepítési programja keretében több, mint 500 millió forint értékben közel 3000 tonna őshonos hal került be a vizekbe, egyre nagyobb mértékű faj szerinti színesítéssel. De a legfontosabb, hogy a horgászok kitartottak szeretett tevékenységük mellett, döntően elfogadták vagy legalább elviselték a kényszerű áremeléseket. 
  • A jövőben kulcsfontosságú lesz a partmenti és vízi horgászhelyek megvédése, sőt fejlesztése, mivel egyre többen vagyunk.
  • A mai napig már közel 200 000 horgász újította meg adatait és így a kártyáját, azonnal megkapva a digitális változatot, sőt tegnap megkezdődött a plasztikalapú kárták postázása is.
  • Márciusban a regisztrált horgászok számára elindul a Horgász Applikáció is, benne az elektronikus okmánytárcával, az interaktív területi jegy vásárlási lehetőséggel vagy éppen a magyar állami horgászvizsga magyar és angol nyelvű – reményeink szerint hamarosan külhonban is felhasználható – hiteles igazolásával. Megteremtődtek a jogi feltételei annak is, hogy 2025-től – a horgász választása szerint – akár minden okmány kiváltását majd otthonról lehet intézni, ideértve az egyesületi tagság létesítését, megújítását is. Ha akarjuk, majd jövőre elektronikusan vezethetjük a fogási naplónkat is a napsugaras vízpartokon.
  • A jövőben kulcsfontosságú lesz a kárókatona-kérdés érdemi megoldása, de a busák és törpeharcsák inváziójának hangsúlyosabb kezelése is. 
  • Tavaly ősszel sikeresen bemutatásra került a Nemzeti Horgászturisztikai Stratégia 1.0 változata, melyet több minisztérium közreműködése mellett a Miniszterelnökség Aktív Magyarországért Felelős Államtitkársága mentorál. A véglegesített, most készülő változat kormányhatározattal történő elfogadása idén tavaszra tervezett. Ekkor egy több évtizedes múltra tekinthető hiánypótlás történhet meg, mert végre megvalósulhat az Országos Horgászturisztikai Hálózati Program. A teljes beszéd itt olvasható. Fotó és forrás: MOHOSZ

Kedvelt bejegyzések