Arany pillanatok I.

Szép sikerek versenyzői szemmel

Interjú Magyar Gáborral az idei sikerekről, horgászversenyekről

Klubcsapat világbajnokságon és az Európa bajnokság bronzérem, klubcsapat magyar bajnokságon ezüstérem, több ezer néző egy horgászversenyen, szövetségi kapitányi felelősség, férfi felnőtt világbajnokság Bulgáriában, megyei és egyesületi versenyek – ezekről beszélgettünk Magyar Gáborral.

Sok horgászverseny, szép eredmények, meghatározó élmények és rengeteg tapasztalat, ami mind segítheti a jövőbeni eredményességet – így látja a győri Magyar Gábor, az MMX Tubertini horgászcsapatának tagja a 2016-os versenyszezon eddigi eseményeit.

Egységünk 2015-ben megnyerte a klubcsapat országos bajnokságot, ennek köszönhetően kivívtuk a jogot arra, hogy elindulhassunk a júliusban Olaszországban megrendezett klubcsapat világbajnokságon – kezdte bevezetőjében Magyar Gábor, aki az előkészületekre rátérve kiemelte: előzetesen próbáltunk minél több információt begyűjteni a helyszínről. A víz egy mesterséges öntözőcsatorna, amelynek hossza mintegy 80 kilométer, szélessége általánosságban 100 méter, mélysége 3-4 méter. A horgász versenypálya környéke rendezett, ezzel együtt az olaszok jó szervezőkészsége minden momentumban látható volt. Náluk a horgászás nemzeti sport, ennek megfelelő színvonalon rendezik a bajnokságokat is. Olaszországban természetesnek hat, ha egy nemzetközi horgászversenyre több ezer néző látogat ki nézőnek. Az Olasz horgászok szívesen látják más nemzetek sporttársait, örömmel nézik, figyelik őket verseny közben. A víz sajátossága a rendkívül jó harcsaállomány, finomszerelékes megmérettetésről lévén szó a mi versenyünkbe érthető módon e népszerű halfaj nem számított bele. A harcsán kívül nagyobb mennyiségben dévérkeszeget és pontyot adott a víz. Csapatunk tagjai a verseny során rakós bottal horgásztak dévérkeszegre. Az elő napon bővebben adott halat a pálya, ez egy élvezetes horgászat volt, második nap már minden dekáért meg kellett küzdeni, ami inkább szellemi erőfeszítéseket követelt. Összességében nézve taktikánk jónak bizonyult, a 28 nemzetet felvonultató horgász klubcsapat világbajnokságon a Szákovics Imre, Horváth László, Füredi Krisztián, Vancsok Péter, Magyar Balázs és Magyar Gábor alkotta MMX Tubertini csapat az előkelő harmadik helyen végzett. Aranyérmes az Angol, ezüstérmes az olasz csapat lett, akik profi horgászok, magyar alakulatunk mögéjük tudott zárkózni a dobogóra, ami óriási eredmény. A versenyhez kapcsolódóan ezúton is megköszönjük támogatóink segítségét.

160920

A klubcsapat világbajnokságot követően a pihenés helyett következett a horgász Európa bajnokság. Az itt induló magyar csapatot a 2015. évi magyar bajnokság első hat helyezettje alkotta. Ebben családi szinten voltunk érintettek, hiszen testvérem Balázs és jómagam is csapattagok voltunk. Az Európa bajnokságot Hollandiában rendezték meg egy 40-50 méter széles öntözőcsatornán. A vízről kevés információnk volt, ami nehezítette az eredményes taktika kidolgozását. Annyit sikerült kideríteni, hogy van benne bodorka és sügér tehát apróhal, ugyanakkor foghatóak nagyobb, 2-3 kilós dévérkeszegek is. A verseny elején az volt a taktika, hogy a szélről fogjunk kisebb halakat, hogy ne legyen nullás eredmény. Amikor ez megvolt, el lehetett kezdeni építkezni, rakós bottal kezdtük el keresni a szép dévéreket. Szerencsére csapatunk tagjainak sikerült fogni e szép dévérkeszegekből, ami jelentősen javította az eredményt. A magyar csapat végül az imponáló harmadik helyen végzett, Walter Tamás csapattársunk pedig egyéniben Európa bajnok lett. Tamásnak ezúton is gratulálunk!

A hollandiai horgász Európa bajnokságon is jellemző volt, hogy nagyon sokan, több ezren nézték meg a horgászversenyt. Magyarországon nem jellemző, Hollandiában természetes, hogy egy ilyen szintű verseny az embereknek egész napos családi program. A helyi horgászok, érdeklődők nagy örömmel és tisztelettel kíváncsiak más nemzetek horgászaira, legújabb botjaira és technikáira. A verseny lefújását követően tömegek kísérik a mérlegelő stábot, rendkívüli hangulatot teremtve ezzel a vízparton. Az elért bronzéremre visszatérve Magyar Gábor elégedett: – nemzetek közi horgászversenyen az első öt helyezés valamelyikén végezni jó eredmény. A magyar csapat erős mezőnyben, jól felkészült horgászok között a harmadik helyen végzett, ami kimagaslóan jónak tekinthető.

Klubcsapatunkkal és egyéniben hazai versenyeken is indulunk, részt vettünk a klubcsapat országos bajnokságon – ismerteti Magyar Gábor. Ezt a versenyt a Mária csatornán rendezték meg. E helyszín kedves számomra, korábban szép sikereket tudtam itt elérni. A klubcsapat országos bajnokságon idén 15 csapat vett részt. Az első két napon jól adott halat a pálya, a harmadik napra azonban csökkentek a fogások. Zsákmányban dominált a dévérkeszeg. A Szákovics Imre, Horváth László, Füredi Krisztián, Nagy Sándor, Magyar Balázs és Magyar Gábor alkotta MMX Tubertini csapat a második helyen végzett. A rendkívül szoros versenyben az utolsó pillanatig az aranyéremért küzdöttünk. Annyira kiélezett volt a viadal, hogy az eredmény a mérlegelés során az utolsó embernél dőlt el. A győztesnek természetesen gratulálunk, egyben sok sikert kívánunk a jövő évi klubcsapat világbajnokságra.

A számtalan verseny, a megszerzett tapasztalat a szép helyezések és a csillogó érmek idővel rutinban és magas fokú felkészültségben nyilvánulnak meg. Így van ez Magyar Gábor esetében is, aki szerényen vezeti fel szövetségi kapitányi megbízását. – nagy megtiszteltetés, hogy a magyar női horgászválogatott szövetségi kapitánya lehetek. A hölgyeknél a válogatott keret tízfős. A válogatás során mindenképpen szempont az elmúlt időszak eredményessége. Itt is van győri érdekeltség, Ivancsóné dr. Horváth Zsuzsa a magyar válogatott tagja. A Spanyolországban, Meridában tartott verseny helyszíne egy 150 – 300 méter széles, 1-5 méter mély közkedvelt versenypálya, ahol főleg pontyot és kárászt és e két halfaj összeívásából származó, ott hibridnek nevezett halat lehetett fogni. A női világbajnokságon a mesterségesen megépített kövezés három méteres spiccbotos horgászata volt az eredményes módszer. Ezt úgy kell elképzelni, mintha sneciznénk, de a csalit nem a felszín közelében kínáljuk, hanem leengedjük a kövek között tanyázó kárászok közé. Alternatíva volt még a nagyobb testű, 1-1,5 kilós pontyok és 0,7-0,8 kilós kárászok horgászata 11,5 méteres rakós bottal. Edzéseken 8-14 kiló halat adott a pálya versenyzőnként, a megmérettetésre a halak mennyisége csökkent. A csapat az embert próbáló körülmények között /40-42 C/ végül a hetedik helyet szerezte meg, ez az eredmény közepesnek mondható. Csapatvezetőként nagy kihívás volt a verseny. Teljesen más belülről, horgászva átélni egy horgászversenyt, mint egy egész csapatért felelni – avatott be a részletekbe Magyar Gábor.

A tavalyi jól sikerült szezonnak köszönhetően Magyar Gábor bekerült a férfi felnőtt válogatottba.

– Szeptemberben részt veszünk a Bulgáriában a horgász világbajnokságon, ami mérföldkő lehet.

Azóta tudjuk, hogy a Magyar csapat világbajnok lett! Gratulálunk!

– Itt ragadom meg az alkalmat, hogy megköszönjem támogatóink segítségét. A velünk együtt gondolkodók, az anyagilag is áldozni készek nagyban hozzájárultak sikereinkhez emlékeztetett a versenyző.

És hogy egy kicsit haza is beszéljünk, felmerül a kérdés: Ilyen sűrű programba hogyan illeszthetőek bele az egyesületi és a megyei versenyek? – Amikor időnk engedi, részt veszünk a megyei bajnokságokon mondja Magyar Gábor. Horgásztunk például Mosonszolnokon a professzionális csapatbajnokságon, de nem hagytuk ki az Iparcsatornán megrendezett jubileumi Elektromos kupát sem. Ezek a versenyek ugyanúgy maradandó élmények. A horgászegyesületeket lehetőségeinkhez mérten segítjük. Ha a közelmúltra gondolunk büszkén támogattuk etetőanyaggal Győr-Moson-Sopron megye egyik legrégebbi horgászversenyét, a Sinkó Lajos emlék horgászversenyt.

A horgász világbajnokságon történtekkel külön foglalkozunk.

Köszönet az információkért Magyar Gábornak, a fotókért Füredi Krisztiánnak. A versenyzőknek és a csapatnak egyaránt sok sikert kívánunk!

Sorozatunkat folytatjuk!

 

Nagy Csaba

Sporthorgász Egyesületek Győr-Moson-Sopron

megyei Szövetsége

Kedvelt bejegyzések