Fontos horgászrendi változások 2024 januárjától

Milyen tennivaló lesz a lejáró horgászkártyával, milyen módosítások várhatóak a megyei szövetség jegyáraiban és horgászrendjében 2024-től? Ezeket foglaltuk össze, tájékoztatónkban az egyesületeket, horgászokat érintő jövő januártól érvényes kérdésekről, változásokról számolunk be.

Választmányi határozatok a díjakra, jutalékokra, területi jegyekre vonatkozóan: az állami horgászokmányok és szövetségi hozzájárulás díja 2024-ben nem változik, miként ezt a július 24-i agrárminisztériumi sajtótájékoztatón a miniszter és a MOHOSZ elnöke már bejelentette. Az állami jegy jutalék is változatlan marad: teljes árú állami horgászjegy esetén 500 Ft, emelt árú állami horgászjegy esetén 1000 Ft.

A Magyar Horgászkártya jövője: Az öt éve kiadott első horgászkártyák 2024. január 31-én járnak le. Az új kártyákat a tervek szerint változatlan feltételek, érvényességi idő mellett és ennyi év után is változatlan áron adják majd ki a horgász nyilvántartási adatok megújítása, ennek keretében azok tervezett automatikus központi adategyeztetése után. A megújult arculatú kártya a sikeres adategyeztetés után elektronikus változatban azonnal bekerül a horgász személyi profiljába, majd a plasztikalapú kivitelben a
megszokott rendben postázzák a horgász által megadott címre, amely lehet egy horgászszervezet címe is.
Az érvényes horgászkártya és állami horgászjegy az együttes feltétele a szintén megújuló horgász balesetbiztosításnak is, melynek költségfedezetét a jelzett horgászokmányok együttesen tartalmazzák. A horgászkártyát előre jelzetten a korábbiaknak megfelelően otthonról és az állami jegyeket értékesítő
horgászszervezeteknél is meg lehet majd újítani.

Várható változások a megyei szövetség jegyáraiban és horgászrendjében:

Szövetségünk 2024-ben áremelést csak az éves parti megyei összevont jegy esetén érvényesít, melynek mértéke 6%, így a jegy ára a jelenlegi 33.000 Ft-ról 35.000 Ft-ra módosul, a 65 év feletti jegy 18.000 Ft lesz. Az ifjúsági jegyet nem emeljük, az ára 15.000 Ft marad.

A szövetség 2024-től létrehoz egy a Hanság-főcsatornára érvényes területi
jegyet az alábbi feltételekkel:

 • a területi érvényessége a Mexikópusztai-zsiliptől a Rábcába történő betorkollásig
  terjed
 • a becsatlakozó csatornákra nem érvényes
 • a Nemzeti Park által tiltott területekre nem érvényes
 • a többi önálló jeggyel azonosan árazzuk be a jegyet, így az éves jegy 25.000 Ft, de
  csak kétbotos jegy kerül kiadásra, kedvezményezett jegy nem
 • a felnőtt napi jegy 4.500 Ft, a felnőtt heti jegy 11.000 Ft
 • az ifjúsági napi jegy 3000 Ft
 • a külföldi és turistajegy a normál jegy árának 150%-a
 • az elvihető méret- és darabkorlátozással védett hal darabszáma: 30 db, melybe az
  amur is beszámít
 • az elvihető egyéb hal naponta 5 kg

A nyár elején megszüntette működését a Kisbajcsi Compó Horgász Egyesület, melynek halgazdálkodási joga volt a Kisbajcsi-tóra. A tavat a MOHOSZ-tól a szövetség kapta meg. A tóra külön területi jegyet adunk ki 2024. január 1-től. Az éves területi jegy ára 20.000 Ft lesz. Kedvezményezett jegyet a szövetség nem ad ki. A horgászrendi eltérések itt a más vizeinkre érvényes horgászrendhez képest:

 • Az elvihető éves kvóta 20 darab „nemes hal”, melybe az amur beleszámít
  • Naponta maximum 5 kg az egyéb elvihető hal (a razbóra, a törpeharcsa és a busa korlátlanul elvihető).
  • Naponta maximum fajonként és összesen 2 darab darabkorlátozással védett hal az elvihető, melynek számába az amur is beszámít.
  • A tavon csak partról lehet horgászni.
  • A tavon bojlizni – méreténél fogva – tilos.

Horgászrendi változások:
A Duna-menti Szövetségek törekvése, hogy a horgászrendek minél inkább egységesedjenek. Szövetségünk több tekintetben is enyhébb szabályozást követett a méretkorlátozásokban. Az egységesítés jegyében 2024-től a ponty felső méretkorlátozását az eddigi 70 cm-ről, 60 cm-re módosítjuk és egyben súlykorlátozást is bevezetünk. Az elvihető maximális méret 6 kg. A szabálymódosítást a nagy halra vonatkozó pályázat is indokolta, mivel csak ekkor lehetett eredményesen pályázni a ponty törzsállományra. Szövetségünk a pályázat segítségével november során 4200 kg extra méretű pontyot telepít.
A horgászrendben pontosításra kerülnek az alábbiak, mivel az év során számos kérdés érkezett:

 • a hármashorog és a drótelőke használata nincs tiltva a szövetség vízterületein
 • a busa és a törpeharcsa a bojlis jeggyel is korlátlan mennyiségben elvihető
 • hungarocellgolyóval továbbra sem lehet csalizni a pontytilalomban
 • a hallépcsők között feltüntetésre kerül a Jónási-hallépcső (nem újként, a
  térképen eddig is jelölve volt, csak a felsorolásból maradt ki)

Kedvelt bejegyzések