„Ez viszi előre gondolkodásban a horgászokat”

A Sporthorgász Egyesületek Győr-Moson-Sopron megyei Szövetségében szerdán adtuk át az idei megyei szuperkupa legjobbjainak járó díjakat. Kiderült, igenis fontos az eredmény, kell szerencse is a győzelemhez, de a főszervezőnek a legfontosabb, hogy minden nevező jól érezze magát. Szóba került az is, mi viszi előre gondolkodásban a versenyhorgászokat.

Ivancsóné dr. Horváth Zsuzsanna a szövetség ügyvezető elnöke visszatekintőjében elmondta, immár tizenkettedszer rendezték meg ezt a – ebben az évben – hat állomásból (fordulóból) álló megmérettetést, melyen idén 39-en indultak. Hozzátette, a verseny lelke és motorja Ábrahám József főszervező. Az idei összetett győztes az ifjúsági korú Bakos Hunor vehette át a vándorkupát, Mészáros Gyula lett a második, míg Csőre Ákos a bronzérmes. Az ügyvezető elnök megköszönte a versenyeket fotóanyagaival dokumentáló Naszádos András munkáját.

Ivancsóné dr. Horváth Zsuzsanna, Ábrahám József, Bakos Hunor, Mészáros Gyula, Csőre Ákos és Naszádos András

Ábrahám József főszervező elmondta: kezdetekben páros úszós versenysorozatnak indult a megyei szuperkupa, később lett egyéni megmérettetés, s a versenykiírásban is évről évre apró módosítások történnek. Az egyéni verseny talán nagyobb kihívás, bár pár éve a covid is nehezítette a helyzetet, idén tavasszal a nyitó versenyen már 30-an vettek részt. Örül annak, hogy a megyei horgász szövetség is felkarolta ezt a sorozatot. Bár a főszervező is a legtöbb alkalommal beszáll a versenyekbe, azt mondja: számára a lényeg, hogy mindenki jól érezze magát, valamint minél több ifjúsági korú horgászt sikerüljön bevonni. Ez utóbbi esetben sok múlik a szülőkön, akik ösztönöznek, támogatnak, segítenek a fuvarozásban. Ebben az évben egyébként 6-7 ifjúsági korú versenyző vett részt valamelyik versenyállomáson.

Az idei győztes, a három éves korától horgászó Bakos Hunor is az édesapja fontos szerepét erősítette meg, aki bár nem versenyző, mindenben segítette őt. Hunor három éve indult először a megyei szuperkupán, ahol már annak is nagyon örült, ha egy-egy fordulóban sikerült megcsípnie a bronzérmet. Összetettben hatodik helynél előrébb még nem végzett, ezért is hatalmas siker neki az idei végső győzelem. Mi kellett ehhez? Szerencse is – mondta, hisz sok múlt a sorsolásnál az aznapi helyén is. Kedvenc versenye az Iparcsatornán zajlott, ahol szélső helyet kapott, így szinte kötelező volt azt megnyernie. Ahogy jöttek az eredmények, arra kellett figyelnie, hogy ne „szálljon el”. A mosonszolnoki utolsó forduló előtt kicsit izgult, hogy összejön-e a végső győzelem, de az a versenye is jól sikerült.

Mészáros Gyula és Ivancsóné dr. Horváth Zsuzsanna – Fotó: Naszádos András

Az ezüstérmes Mészáros Gyulának is volt még esélye az utolsó forduló előtt, a verseny előtt ki is próbálta a pályát, ám akkor a tó teljesen más arcát mutatta, mint aztán a megmérettetésen. Úgy látja, az idei versenysorozat volt eddig a legjobb, ami a helyszínválasztásokra is igaz. Ő egyébként kedveli, ha új helyszínek lépnek be évről évre a horgászfordulókba, mert az mindig új kihívást is jelent, ez viszi előre gondolkodásban a versenyhorgászokat. Örülne például, ha a jövőben a dunakiliti Szivárgó-csatorna feletti szakasz is szóba jöhetne. Gyula öt éve vesz részt a megyei szuperkupán, az elmúlt négy évben mindig dobogós volt – egyszer bronzérmes, s most harmadszor második. Ez jövőre újabb motivációt ad, hogy egy kicsit többet hozzátegyen, s még előrébb végezhessen. Mert igenis számít az eredmény a versenyzőnek. Úgy látja egyébként, hogy idén megérdemelten nyerte az összetettet Bakos Hunor.

Csőre Ákos veszi át a díjait.

Öt éve szállt be a megyei szuperkupába az idei harmadik helyezett Csőre Ákos is, tavaly bronzérmes volt. Kedvence a lakóhelyéhez közeli Holt-Marcal, még ha idén ezen az állomáson rendkívül rossz, esős-szeles idő is várta a horgászokat. Ilyen körülmények között is, egy óra „haltalanság” után szépen sikerült felépíteni a versenyzést és megtalálni a kapásokat. Ákosnak nem számít az időjárás, hetente 3-4-szer is bedobja a pecabotot, sokszor sötétben is, hisz a legnagyobb szenvedélye a horgászat.

Naszádos András jobbra a képen

Naszádos András is hosszú ideig horgászott, pecabot helyett inkább mostanra fényképezőgépet tart kezében a part mellett, inkább fotókon örökíti meg a versenyeket. „Amikor kétszer is ellopták a horgászfelszerelésemet, akkor váltottam: a fotókban találom meg azt, ami akkor elveszett” – mondta.

Kedvelt bejegyzések