Kedves Horgásztársak!

Lehet, hogy már részletesen olvastak Dr. Nagy István úr – FM parlamenti államtitkár-  Magyar Nemzetnek adott hétfői nyilatkozatáról. Ha  véletlenül erről még nem értesültek, akkor mellékelt szövegfájlból tájékozódhatnak. Ugyancsak mellékeljük szövetségi irodánk e témában írott javaslatát, melyet még, előzetes szóbeli konzultáció után, november elején juttattunk el államtitkár úr felé.
A témában először a tavalyi év első felében a haltermelők próbáltak lépni, a  céljuk az élőhal áfájának eltörlése, csökkentése volt, ennek a törekvésnek  elsősorban az élőhal kereskedelme, a halfogyasztás növelése volt a középpontjában és csak másodsorban a természetes vizekbe telepített haltételek esetleg csökkentett áfa tartalma.  A haltermelői lobbi  nem ért célt.
A természetes vizek haltelepítéseinek áfa tartalmának csökkentését, eltörlését először a Győr-Moson-Sopron megyei Szövetségünk vezetése vetette fel  múlt nyár végén, az államtitkár úr részére, aki bízatta a horgászközösségünket, hogy érdemes ebben az irányban javaslatokat készíteni. Ekkor csatlakozott országos szövetségünk a téma propagálásához, illetve javaslat kidolgozásához. Majd a MOHOSZ elnöke, Dr. Szűcs Lajos úr,  is aktívan támogatta a horgászszervezetek által kezdett lobbit. Most úgy tűnik, hogy az FM részéről  az előkészítési tevékenységet követően  teljes mértékben támogatják a természetes vizekbe kihelyezett a horgászszervezetek által vásárolt haltételek áfa mentességét. Viszont azt is látni kell, hogy a végső döntés – annak előkészítését nem az FM végzi, hanem az FM javaslata, álláspontja után –  a Nemzetgazdasági Minisztérium elfogadása és előterjesztése alapján tud majd megszületni.  A reményeink szerinti pozitív döntés  igen jó hatással lehet a halgazdálkodási tevékenységre, de tényleges döntésre még várnunk kell.

 

MOHOSZ javaslat

 
Horgászüdvözlettel:
Fürész György
ügyvezető elnök
MOHOSZ

Kedvelt bejegyzések