Keszegre ment, jelölt kecsegét fogott Gönyűnél

A gázerőmű alatti szakaszon Gönyűnél fogta ezt a Mohosz-jelzéssel ellátott kecsegét egy helyi férfi, amit lefotózott és beküldött a szövetségbe. Az apró horgon kínált gilisztát díjazta.

2021-ben a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) középtávú szakmai programot indított a kecsege mint jelenleg “nem fogható” státuszú őshonos halfaj valós állományának és élőhelyi kockázatainak felmérésére, jelölt egyedekkel történő tömeges dunai és tiszai telepítésére. A program célja annak bizonyítása és biztosítása, hogy a faj állománya megengedi, megengedje azt, hogy ezt az egészséges, szálkamentes gasztronómiai különlegességet – szigorú méret- és darabszám-korlátozás mellett – ne csak a tenyésztett állományokból, hanem természetes vízi fogásokból is lehessen ünnepi alkalmanként biztosítani a családok asztalára. A program első lépésében 2021 őszétől 3 éven át rendszeres kísérleti, állománynövelő telepítésekre kerül sor megfelelő nagyságú, jelölt példányok mozaikszerű, a madárkár-veszélyre is figyelemmel történő őszi-tavaszi ciklusú kihelyezésével.

Ilyen jelölt kecsegét fogott április 27-én egy gönyűi horgász, erről pontos koordinátát és fotót is küldött. Mint írta, nem készült keszegnél nagyobb méretű halat fogni, ezért nem volt megfelelő eszköz a közelben, amelyen a méréseket kellő biztonsággal el tudja végezni. Ráadásul a hal is nagyon dobálta magát, gyors fénykép készült róla és a jelzésről, utána visszaengedte. A kecsege egészségesnek tűnt, külső sérülés nem volt látható rajta. Az apró horgon kínált gilisztát díjazta és ajándékozta meg a horgászt az élménnyel.

A Sporthorgász Egyesületek Győr-Moson-Sopron megyei Szövetsége az elmúlt hetekben többször is telepített kecsegét az őshonos halállománya erősítése érdekében.

Kedvelt bejegyzések