Közös érdek: fotózzon kormoráncsapatokat, hogy bizonyíthassuk gyérítésük szükségességét!

A mostani télre már csak 100 kormorán gyérítésére kapott engedélyt a hatóságtól a megyei horgász szövetség. Ez a szám azonban külön engedéllyel bővíthető, ha bizonyítani tudjuk a pecásoknak rengeteg bosszúságot okozó halrabló madár nagy számát, különböző vízpartokon való megjelenését. Ehhez kérünk segítséget: arra biztatunk mindenkit, hogy nagyon pontos, beazonosítható hely megadásával és fotóval küldje be nekünk, hol látott kormoráncsapatokat.

Fotó: Sinkó Lajos – archív

A kárókatonák gyérítésére évről évre engedélyt kér a Sporthorgász Egyesületek Győr-Moson-Sopron megyei Szövetsége. A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (Mahal) szerint ugyanis évente 5500 tonna halat rabol ki a vizekből, mintegy 3,3 milliárd forint kárt okozva. Emiatt is nehéz helyzetet teremt, hogy az illetékes hatóság évről évre kevesebb kormorán kilövésére ad engedélyt szövetségünknek.

A tavalyi 175-ről erre a télre már csak 100-at engedélyezett.

Annyi mozgásterünk maradt, hogy ha ezt a példányszámot kilőtték, külön engedéllyel, alátámasztott indokkal – nyolc napos elbírálási határidővel – újabb példányok gyérítésére kaphatunk engedélyt. A közös érdek miatt kérjük a horgásztársak segítségét: aki kormoráncsapatokat lát, nagyon pontos, beazonosítható hely megadásával (akár GPS-koordinátákkal) és fotóval küldje be nekünk, hol látta a halrabló madarakat. Leveleiket az info@horgszovgyor.hu e-mail címre, vagy Facebook-oldalunkon Messenger-üzenetben várjuk. Köszönjük.

Kedvelt bejegyzések