Tájékoztató a horgászrendhez

Tisztelt Horgásztársak!

A 2023-as horgászrenddel kapcsolatosan a Sporthorgász Egyesületek Győr-Moson-Sopron megyei Szövetsége szeretne bizonyos félreértéseket eloszlatni az alábbiak szerint:

 1. A vizeinken továbbra is használható a drótelőke és a hármashorog, ilyen irányú tiltást a horgászrendünk nem tartalmaz.
 • A halradar használata a Szigetközi-ágrendszerben november 1-március 31-ig tilos, más vízterületünkre vonatkozóan ilyen irányú tiltást nem hoztunk.
 • Új tilalmi terület sem tavaly, sem az idei évben nem lett kijelölve, kivéve a Marcal-ívóterület és ott a Marcal bal partjára vonatkozólag az ívóterület. Horgászrendünkben a következőképpen szerepel: „Koroncónál a Marcal bal partján a Marcal belvízcsatorna betorkollásától a vizes élőhely visszavezető csatornájának torkolata alatt 50m-ig TILOS horgászni, halászni február 1-től augusztus 31-ig. Az ártérben létesített ívóterület, kíméleti terület, ezért TILOS ott horgászni/halászni egész évben!  (GPS koordináták: Kezdete: 47.62766; 17.52578 és 47.62689; 17.5263 Vége: 47.63257; 17.52956 és 47.63253, 17.52981)”
 • A hallépcsőben valamint védőterületén való horgászat tilalma 2016-ban (a természetes vizek átvételekor) már szabály volt, ilyen irányú tiltást nem határoztunk meg újonnan.

  A tavalyi évben 22 táblát helyeztünk ki segítségként, probléma, hogy volt, amelyiket egy nap után elvitték, bajba sodorva így azokat, akiknek ez segített volna. Korábban csak egy jelölő ikonnal jelöltük a területeket, az idei évre kijelöltük a területek határait.

  • A kvóták darabszámban nem változtak. Országosan meg lettek határozva kg-ban is felső korlátok, ezért ezt nekünk is meg kellett tennünk. Az országos rendben maximálisan meghatározott súlybeli korlátokat alkalmaztuk, az összevont jeggyel összesen elvihető 60 db halhoz. Természetesen az alacsonyabb darabszámokhoz (így a kedvezményezett jegyhez) arányosítottuk a kg-ban meghatározott mennyiségeket.
  • 2018-ban még nem lehetett bóját, etetőhajót használni a természetes vizeken, ezt 2 éve lehetővé tettük, de sajnos sokan nem éltek a lehetőséggel, hanem visszaéltek vele, ezért szükséges volt a bojlizást szabályozni. A csaliméret lehetővé teszi, hogy a feederesek továbbra is általános jeggyel horgásszanak és elvihessenek halat. A jövőben is lehet sajtkockával, fűzött kukoricával csalizni, a csalit hungarocellgolyóval meglebegtetni, mert ezek a jövőben sem fognak bojlizásnak számítani.  A bojlizás szinte mindenhol deklaráltan C&R módszer, ezért nálunk is az. Azt korábban sem tiltotta a horgászrend, hogy más módszerrel is horgásszon valaki a szabályos keretek között. Egy dolgot nem lehet, bojlis jeggyel halat elvinni. Ellenben ezzel a jeggyel nem kell csónakos jegyet venni, olyan területek, amik korábban nem voltak elérhetőek a folyóvízi jeggyel, így a Zátonyi-Duna, Mosoni-Duna holtág elérhető.

  Tisztelettel Ivancsóné Dr Horváth Zsuzsanna

  ügyvezető elnök Sporthorgász Egyesületek Győr-Moson-Sopron megyei Szövetsége

  Kedvelt bejegyzések