Ünnepélyes keretek között megnyitotta kapuit a FeHoVa

Fehova megnyitóÜnnepélyes keretek között megnyitotta kapuit a FeHoVa, a Kárpát medence horgászainak vadászainak és természetkedvelőinek nagyszabású találkozója, ahol többek között Dr. Szűcs Lajos, a MOHOSZ elnöke is beszédet mondott, amely az alábbiakban olvasható.

 

Tisztelt Miniszterelnök-helyettes, Miniszter Urak!
Tisztelt Hölgyeim és Uraim, Horgász és Vadász Barátaim!

Első alkalommal van szerencsém Magyarország legnagyobb horgász-vadász szakkiállításán, a megújult Magyar Országos Horgász Szövetség nevében köszönteni Önöket.

Most, a tavasz közeledtével végre lassan újraéled a természet is, melynek szeretete is összeköt minket, horgászokat és vadászokat. Több ezren vannak közülünk, akik mindkét nemes szenvedélynek hódolnak, s még többen, akik szeretnék biztos kezekben látni a jövőt, hogy a következő nemzedéknek is legyen lehetősége például a felelős halgazdálkodás eredményeként újra kecsegét fogni horgászbottal a Tiszából, vagy éppen elejteni egy kapitális gemenci gímbikát a vadász és a magyar vadgazdálkodás közös dicsőségére.

A lehetőség egyben felelősség is. 2016. január 01. napjával nem a MOHOSZ, hanem a magyar horgászok kaptak egy olyan lehetőséget, melyet sokan, sok éve vártak. Magyarországon e napon megszűnt a kereskedelmi halászat a természetes vizeken, s egy 92,5%-os parlamenti többséggel elfogadott sarkalatos törvénymódosításnak is köszönhetően jelenleg ezen vizeken a horgászszervezetek az Önkormányzatokkal is együttműködő alhaszonbérlőként fokozatosan átvették, átveszik a halgazdálkodói, horgászturisztikai hasznosítói szerepeket. A többi, eddig is horgászkezelésű vízen pedig arra törekedtünk, hogy lehetőleg az eddigi, megfelelő munkát elvégző hasznosító horgász szervezetek kapjanak újra lehetőséget, ám egyben előre meghatározott szabályok mentén a jövőben kötelesek legyenek a további fejlesztésekre, a telepítések fokozására, s ami szintén nagyon fontos, a transzparens működésre és a horgászok megfelelő tájékoztatására.

Természetesen a nagy változások mindig okoznak kellemetlenségeket is. Tudom, hogy sok horgász még vár kedvenc vízén a területi jegy kiadásának lehetőségére. Tény, hogy a mai napig – ide nem is értve a speciális tagi MOHOSZ keretek között hasznosított Balatont és a Tisza-tavat – 44 000 hektáron közel 400 vízterület talált régi-új, vagy új gazdára. Jelzem, hogy a kijelölési eljárások lefolytatása és az adatok tisztítása után a további vizek MOHOSZ általi alhaszonbérbe adása folyamatos, s ha a Szövetség döntési helyzetbe kerül, akkor a tárgyi döntéseket azonnal meg tudja és meg is fogja hozni. Kérem minden Horgásztárs megértését és türelmét, a jövő, a jövőnk érdekében!

Bízom benne, hogy lassan lecsendesül a halászattal, a halászsággal kapcsolatos indulat sok-sok hulláma is. A vizekkel kapcsolatos történetben 2013-tól már a 350 000 horgász jogos érdeke írta felül a 300 halász érdekét. Az országos lefedettségű, tömeges rekreáció igénye a pontszerű gazdasági szempontokat.

Kijelentem, hogy a MOHOSZ megbecsülte és a jövőben is megbecsüli a vizeket jól ismerő, becsületes halászokat és lehetőséget kínál majd munkaerejük hasznosítására. Maga a halászat, mint több évszázados szakma sem tűnhet el, ugyanis a tógazdasági munkálatokon túl szükség van és lesz valódi ökológiai vagy szelektív halászatokra, állománymentésekre is. Kevesen tudják, de már szintén a MOHOSZ szervezeti rendszerében tevékenykedik tovább a „hobby-halászok” érdekszövetsége is, így nekik is lehetőséget kínálunk szabályozott körülmények között, megfelelő önkorlátozással tevékenységük folytatására.

Mindezek mellett és okán mára már a törvényi alapelveken túl is egyértelmű, hogy az állami, vagy többségi állami tulajdonú természetes vizek hasznosítása során a családtagokkal együtt egymillió polgárt érintő horgászat, a Hazánknak remek eredményeket – világbajnoki címeket érmeket – szállító horgászsport és a horgászturizmus fejlesztése került kormányzati fókuszba a jövő szempontjából is.

E jövő az első nagy lépésekkel már elkezdődött. A jelenleg 28 tagszervezetet, több speciális jogú tagot, a tagszervezetekben közel 1100 egyesületet, az egyesületekben egy év alatt húszezret meghaladó növekménnyel már közel 350 000 horgászt – reményeim szerint sporthorgászt – tömörítő, szervező MOHOSZ jelentősen átalakult, működése átlátható, elszámoltatható lett és mára gazdaságilag is biztos talajon áll.

Az érdekvédelmi, érdekképviseleti munka során az Alapszabályt is megváltoztatva a szövetségi érdek helyett mára a horgászérdek került a középpontba. Hat okmányt, nyomtatványt kiváltva elkészült az egységes állami horgászokmány, melynek forgalmazója a MOHOSZ lett. Tiltott helyett támogatott lett a horgász szervezet által megvalósítandó horgászcélú fejlesztés az uniós források felhasználásával. Közel vagyunk a Nemzeti Halgazdálkodási és Horgászturisztikai Stratégia, egyben a stratégia alapján egy központi fejlesztési program elfogadásához is.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

A 2030-ig szóló hasznosítási ciklusra vonatkozó új alhaszonbérleti szerződésekben többek között előírásra került a természet és az élővilág fokozott védelme, a vízpartok fokozatos fejlesztése, a halőrzések intenzitásának fokozása, vagy éppen – remélve az általunk is kezdeményezett, élőhal ÁFA-jának csökkentésére irányuló, egyben az egészséges halfogyasztást is generáló kezdeményezés kormányzati támogatását – a telepítések mértékének növelése és szerkezetének átalakítása, de a kommunikáció hatékonyságának javítása is. Emellett egyszerűsíteni kívánjuk a horgásszá válás folyamatát és az adminisztrációt is. Legyen egyre több valódi sporthorgász Magyarországon, harmóniában a természettel!

Én őszintén remélem, hogy a szavakat további tettek is követni fogják, s majd a 2017. évi FeHoVa horgász megnyitója keretében már egy jóval nyugodtabb, építkező szakasz további eredményeiről tudok beszámolni Önöknek – zárszóként idézve a MOHOSZ jelmondatáta vizek, a halak, a horgászok érdekében és védelmében!

Forrás: www.mohosz.hu

Kedvelt bejegyzések