A magyar horgászvizek telepítés-fogás egyenlege pozitív, de a kárókatonák miatt lépni kell

A tógazdaságok társadalmilag jelentős ökológiai és gazdasági szerepük keretében biztosítják a természetes vizek halutánpótlását is, ezzel támogatva a szakmailag megalapozott és fenntartható halgazdálkodást, következményként a jelentős egészségnyereséggel járó, sikeres rekreációt és a hazai termelésből származó halfogyasztás erősödésétközölte a Magyar Országos Horgász Szövetség.

Mutatjuk a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet, valamint a Magyar Országos Horgász Szövetség közös sajtótájékoztatóján elhangzott legérdekesebb megállapításokat (a teljes cikk itt olvasható):

  • A magyar horgászpiac az elmúlt években rendkívül megerősödött. Hazánkban összesen 157 443 hektár horgászati célú kezelésben lévő vízterület van, amelyből a MOHOSZ szervezeti rendszerébe 134 831 hektár tartozik. 
  • Az elmúlt évek már bevált támogatási elemeit kiterjesztve a 2023-ban a MOHOSZ újra meghirdette telepítési támogatási pályázatait, ezek keretében jelentős összegekkel hozzájárulva a horgászati célú vízterületek haltelepítési költségeihez. 
  • A MOHOSZ szervezeti rendszerébe tartozó horgászszervezetek által telepített halmennyiség az aszállyal és háborús inflációval is sújtott 2022. évben összesen 4 149 tonna volt, ugyanakkor a horgászok által kifogott halmennyiség 4 478 tonna (ebből a ponty 2 980 tonna) volt.
  • Ha a kallódás mellett a természetes növekményt is figyelembe vesszük megállapítható, hogy a magyar horgászvizek telepítés-fogás egyenlege jelenleg pozitív.
  • Ha megnézzük a kárókatonák mértéktelen károkozását is, akkor már messze nem ilyen jó a helyzet, így e tárgyban további, kormányzati szintű intézkedésekre van szükség.
  • Hazánkban már több mint 800 000 regisztrált horgász van, közöttük sokan visznek haza táplálkozási céllal fogott halat. 
  • A horgászszövetség közfeladat-ellátása keretében üzemeltett Állománypótlási és Fejlesztési Célelőirányzat „Standard és preferált őshonos halfajok telepítése, visszatelepítése” című pályázatára (ÁPFE IV.) 2022-ben 110 sikeres pályázó horgászszervezetnek kifizetésre került összesen 111 millió Ft támogatás.
  • Idén ősszel, 2023-ban már 160-an nyújtottak be sikeres pályázatot, amelyből az előző évinek közel a duplája, azaz várhatóan 202 millió Ft támogatási összeg fogja a halgazdálkodásra jogosultakat segíteni. 
  • A „Horgászvizek ponty törzsállomány fejlesztése” című pályázat kiírására (ÁPFE VIII.) 2023-ban először került sor és ennek keretében a MOHOSZ haszonbérletében lévő Kecskeri-víztározóból származó extra hal került pályázati formában meghirdetésre. A 25 sikeres pályázó 332 tonna 6-10 kilogramm közötti pontyot helyezhetett ki a vizekbe mintegy 32 millió Ft támogatási értékben.
  • A nyertesek vállalták, hogy ezen halak védelmét folyamatosan biztosítják, tehát a nagy pontyok nem vihetők el. 

Kedvelt bejegyzések