Retro: Amikor „szólógólt lőtt” a csapatorvos a rekordlistás ponttyal

Húsz éve már, hogy Dr. Balogh Péter ismert győri orvos, az ETO női kézilabdásainak csapatorvosa egy 25 kilogrammos pontyot fogott: a kapitális hal – akkor – a 2003-as országos listát is vezette.

A Kisalföld napilap 2003 augusztusában számolt be az orvos sztorijáról. „Augusztus 9-én korán reggel kezdtem meg a horgászatot a Győrújfalu határában található kavicsbányában. A Szigetköz HE kezelésében lévő mintegy 15 hektáros tóban helyenként 30 méteres mélységek is előfordulnak, gyakorlatilag minden feltétel adott a halak nagyra növekedéséhez. Iszonyú meleg volt reggel, szinte lehetetlen volt megmaradni a napon” – kezdte.

A megyei napilapban megjelent fotó Dr Balogh Péterről és a Győrújfalun kifogott 25 kilogrammos pontyról. Forrás: Arcanum

„A kiszemelt horgászhelyet három napja etettem Scopex ízesítésű bojlival. Reggel nyolc óra magasságában 4,5 kilogrammos nyurga ponty jelentkezett, amelyet rövid fárasztás után szákba tereltem. Jó óra elmúltával egy-két figyelmeztető húzás után erőteljes kapást észleltem. A bevágás után rögtön éreztem, ezúttal komoly ellenféllel kerültem szembe. A hal az első nekifutás után lehúzott vagy 130-150 méter zsinórt, szinte elérhetetlen távolságra került tőlem. Nyeletőrékes orsóm dobjára 270 méter 0,17-es fonott zsinórt csévéltem, tehát különösebb aggodalomra nem volt okom. A 360 centiméter hosszú, háromlibrás botom jól bírta a terhelést, a hal egyre közelebb került hozzám. A negyvenöt perces fárasztás során a ponty még három alkalommal próbálkozott kitöréssel, de szerencsémre sikertelenül. Vízben állva, 10 órakor sikerült megszákolni. Sportnyelven szólva szóló gólt lőttem, mert minden segítség nélkül sikerült kifognom a rekordlistás halat” – idézte fel.

Az óriási pikkelyes ponty 25 kg súlyúra, 93 centiméter hosszúságúra és 83 centiméter legnagyobb kerületűre növekedett. Érdekesség, hogy a hal hímivarú – horgász nyelven szólva tejes – volt. „Köztudott, hogy a pontyféléknél az ikrások a nagyobbak, ez tovább növeli zsákmányom értékét.”

Kedvelt bejegyzések