Befejeződött a halőrzést támogató eszközök első ütemének átadása

Forrás: www.mohosz.hu

A Magyar Országos Horgász Szövetség közleménye

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) szervezetével, mint stratégiai partnerével megkötött támogatási szerződéseken keresztül a Halgazdálkodási Alapból támogatja a halászati őri – ismertebb nevén halőri – feladatellátás fejlesztését az állami tulajdonban lévő, nyilvántartott halgazdálkodási vízterületekben élő, nemzeti kincsnek és természeti értéknek minősülő őshonos halállományok védelme, párhuzamosan a horgászok jogkövető magatartásának biztosítása, a horgászatra, halászatra vonatkozó jogszabályi előírások érvényesülésének ellenőrzése, az orvhorgászat és orvhalászat megakadályozása érdekében. A mai napon a Velencei-tó partján, Agárdon a szolgálati célú halőri vízi járművek átadására, egyben az eszközátadások első, kiemelt ütemének a lezárására került sor az FM, az Országos Rendőr-főkapitányság, valamint az Állami Halőri Szolgálat képviselőinek jelenlétében.

Szövegbe kép 1

A MOHOSZ által meghirdetett tárgybani eszközbeszerzési pályázatra a vártnál is nagyobb volt az érdeklődés, így végül 21 tagszövetség, 81 tagszövetségi tag horgászegyesület és 2 speciális jogállású tag adott be érvényes pályázatot összesen 787 db eszközre. A közben elindított és sikeres lezárt hét, eszközcsoportonként kiírt közbeszerzési eljárás után bruttó 369 millió Ft támogatási érték mellett végül összesen 470 millió Ft beszerzési áron 447 darab nagyértékű eszközt és 101 halgazdálkodó részére 398 db egyenruhát sikerült biztosítani. Az eszközök 70%-os vissza nem térítendő állami támogatással, tehát 30%-os önrész fizetésével kerülnek a végfelhasználókhoz, a gépjárművek és vízi járművek, egyéb eszközök (hőkamera, vadkamera, éjjellátó, keresőtávcső, fényképezőgép és mobiltelefon) esetében külön használói megállapodás keretében, ahol a tulajdonszerzés a hasznosítási ciklus lejártával és a feltételek teljesítése esetén már automatikusan történik meg.

A Szövetség ezzel egy újabb jelentős lépést tett, tehetett meg azon az úton, melynek elindítására a magyar törvényhozás által 2013-ban elfogadott új, horgászbarát szellemű halgazdálkodási és halvédelmi szellemű törvény hatályba lépése után 2014-ben a magyar horgászok is bizalmat szavaztak. A közösen elvégzett munka eredményeként pedig 2016. január elsejétől már a napi, vízparti gyakorlatban kezdődött az új időszámítás a magyar sporthorgászatban, mivel ekkortól szűnt meg a kereskedelmi halászat az állami tulajdonú természetes vizeken, egyben a jelentősen átalakult és feladataiban kibővült MOHOSZ, mint a horgászok és a horgász egyesületek országos érdekképviseletét és koordinációját ellátó szervezet lett 2030-ig a legtöbb vízterület haszonbérlője. A jelenleg 28 területi szövetséget, mintegy 1200 horgász egyesületet, továbbá 13 speciális jogállású gazdasági társaságot – köztük a Balaton és a Tisza-tó hasznosítóit – tömörítő MOHOSZ nyilvántartott horgászlétszáma 2017. elejére közel 80.000 fős bővüléssel már 400.000 fő felé emelkedett, így egyértelműen Magyarország legnagyobb hálózatos felépítésű szervezete.

Szövegbe kép 2

A Szövetség stratégiai – Kormányhatározattal is megerősített – célja, hogy egy egységes, átlátható, az állami statisztikai szemléletben is jól bemérhető horgászati és horgászturisztikai hálózat kerüljön kialakításra a kapcsolódó, a horgász és a halőr mindennapi életét is megkönnyítő, elengedhetetlen informatikai fejlesztések, beruházások mellett. Mindez azért is szükséges, mert a teljes, dinamikusan növekvő szektor a családtagokkal együtt már 1 millió állampolgárt érint és több ezer munkahelyet tart fenn, miközben évi több tízmilliárd forint bevételt, benne jelentős költségvetési- és adóbevételt generál és realizál. A MOHOSZ ezúttal is megköszöni minden érintett hivatal, szervezet és személy közreműködését és együttműködését a jelen feladat sikeres végrehajtásának érdekében, egyben kéri a magyar horgászokat, hogy a halőröket partnerként kezelve továbbra is segítsenek Magyarország vizes élőhelyeinek, vízi élővilágának megóvásában és azok konzekvens fejlesztésében.

MOHOSZ Elnöksége

 

 

Az alábbiakban Dr. Szűcs Lajos MOHOSZ elnök beszéde olvasható:

A támogatás jelentősége és hasznosulása
Halőrzést támogató vízi járművek ünnepélyes átadása
Dr. Szűcs Lajos elnök, MOHOSZ

Tisztelt meghívott Vendégeink, halászati őr Munkatársaink!

Ma egy újabb szép napon találkozhattunk, mert most a fővárosi Duna-parton májusban megrendezett, a halőrzést támogató gépjárművekre vonatkozó ünnepélyes átadás után a Velencei-tó partján, Agárdon, a MOHOSZ Kirendeltségén és egyben üdülőjében a szolgálati célú halőri vízi járművek átadására, egyben az eszközátadások első, kiemelt ütemének a lezárására kerül sor.

Mint ismert, a Földművelésügyi Minisztérium a MOHOSZ szervezetével megkötött támogatási szerződéseken keresztül a Halgazdálkodási Alapból támogatja a halászati őri – ismertebb nevén halőri – feladatellátás fejlesztését az állami tulajdonban lévő, nyilvántartott halgazdálkodási vízterületekben élő, nemzeti kincsnek és természeti értéknek minősülő őshonos halállományok védelme, párhuzamosan a horgászok jogkövető magatartásának biztosítása, a horgászatra, halászatra vonatkozó jogszabályi előírások érvényesülésének ellenőrzése, az orvhorgászat és orvhalászat megakadályozása érdekében.

A MOHOSZ által meghirdetett tárgybani eszközbeszerzési pályázatra a vártnál is nagyobb volt az érdeklődés, így végül 21 tagszövetség, 81 tagszövetségi tag horgászegyesület és 2 speciális jogállású tag adott be érvényes pályázatot összesen 787 db eszközre. A közben elindított és sikeres lezárt hét, eszközcsoportonként kiírt közbeszerzési eljárás után bruttó 369 millió Ft támogatási érték mellett végül összesen 470 millió Ft beszerzési áron 447 darab nagyértékű eszközt és 101 halgazdálkodó részére 398 db egyenruhát sikerült biztosítani. Az eszközök 70%-os vissza nem térítendő állami támogatással, tehát 30%-os önrész fizetésével kerülnek a végfelhasználókhoz, a gépjárművek és vízi járművek, egyéb eszközök (hőkamera, vadkamera, éjjellátó, keresőtávcső, fényképezőgép és mobiltelefon) esetében külön használói megállapodás keretében, ahol a tulajdonszerzés a hasznosítási ciklus lejártával és a feltételek teljesítése esetén már automatikusan történik meg.

A vízi járművek esetében három változatban 4 személyes minőségi alumínium csónaktestek kerültek beszerzésre, egyedi azonosítóval, arculati feliratozással, valamint a típustól függően rögzített evezővillával és létrával, zárható rekesszel, beépített automata vízszivattyúval, illetve kormányállással. Hozzájuk egy nagyteljesítményű akkuval és töltővel szállított elektromos-, valamint 10, 20 és 30 lóerős robbanómotorok kerültek leszállításra, típustól függően kormányrúddal, illetve távvezérlővel, elektrohidraulikus felhajtással. Mivel a vizsgáztatások, lajstromozások, illetve az utánfutót igénylő elszállítások folyamatosan történtek és történnek, itt és most összesen 16 horgász szervezet 21 db vízi járművének átadására kerül sor, lezárva az eszközök átadásának és a nyertes halgazdálkodók által történő birtokba vételének több hónapos munkafolyamatát. Ezzel az ünnepélyes átadással és kapcsoltan az eddig a horgász szervezeteknél nem látott jelentős támogatás realizációjával bejelenthetem, hogy megtörtént az első jelentős lépés a szövetségi halőrzés rendszerének arculati és technikai fejlesztése tárgyában.

Szövegbe kép 3

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Egy újabb jelentős lépést tettünk, tehettünk meg együtt azon az úton, melynek elindítására a magyar törvényhozás által 2013-ban elfogadott új, horgászbarát szellemű halgazdálkodási és halvédelmi szellemű törvény hatályba lépése után 2014 végén a magyar horgászok is bizalmat szavaztak nekünk. A közösen elvégzett munka eredményeként pedig 2016. január elsejétől már a napi, vízparti gyakorlatban kezdődött az új időszámítás a magyar sporthorgászatban, mivel ekkortól szűnt meg a kereskedelmi halászat az állami tulajdonú természetes vizeken, egyben a jelentősen átalakult és feladataiban kibővült Magyar Országos Horgász Szövetség, mint a horgászok és a horgász egyesületek országos érdekképviseletét és koordinációját ellátó szervezet lett 2030-ig a legtöbb vízterület haszonbérlője.

A néha egyéni érdeksérelemmel is járó, de mindig a nagy és csendes többség érdekeit védő és érvényesítő változások és változtatások eredményeként újabb egy év múlva, 2017. elejére a nyilvántartott horgászlétszám közel 80.000 fős bővüléssel már 400.000 fő felé emelkedett, s így a jelenleg 28 területi szövetséget, mintegy 1200 horgász egyesületet, továbbá 13 speciális jogállású gazdasági társaságot – köztük a Balaton és a Tisza-tó hasznosítóit – tömörítő MOHOSZ Magyarország legnagyobb hálózatos felépítésű szervezete.

Mindezen információkat kiegészítendő, ezúton is ajánlom szíves figyelmükbe a június 23-i, a Miniszterelnöki Kabinetirodával közösen tartott sajtótájékoztatónkon bemutatott, a horgászoknak készített kormányzati tájékoztató kiadványt, amely az ágazat eddig elért eredményeit tényszerűen, összefoglalóan tartalmazza. Szeretném azt is jelezni, hogy nem dőlünk hátra, így itt természetesen nem állunk meg. Egy egységes, állami statisztikai szemléletben is jól bemérhető horgászati és horgászturisztikai hálózat kialakítása a fő célunk, a kapcsolódó, szándékaink szerint a horgász és a halőr mindennapi életét is megkönnyítő, elengedhetetlen informatikai fejlesztések, beruházások mellett. A Magyar Közlönyben korábban megjelent a horgászati célú Nemzeti Halgazdálkodási és Horgászati Stratégiáról és az Országos Horgászati Hálózati Programról szóló Kormányhatározat, melyet reményeim szerint követ majd a megvalósítás lépcsőinek elrendelése is. E nagy feladathoz szervesen kapcsolódnak a Magyar Halászati Operatív Program élőhely-fejlesztései is, ahol a kedvező pályázói környezet kialakítása tárgyában még vannak feladataink. Természetesen tovább folytatódnak a Halgazdálkodási Alapból történő támogatások is, így az ellátott feladat hosszabb távon is támogatott marad. A teljes ágazat évi több tízmilliárd forint bevételt, benne jelentős költségvetési- és adóbevételt generál és realizál. Van tehát miért és van kikért dolgoznunk a jövőben is, a jövőnk érdekében.

Környezeti értékeinket, természeti kincseinket közös kötelességünk megőrizni, mivel azokat hiszem, hogy csak kölcsön kaptuk utódainktól. Mindenki felelős értük, de feladatkörünket, tevékenységünket érintően legközvetlenebbül a halgazdálkodási hasznosítók, a szakmai és rendészeti vizsgával rendelkező halőrök, Önök, akik a „frontvonalban” állnak. A felelős, horgászcélú halgazdálkodás hozzájárul a jó környezeti állapot megőrzéséhez, a vízterületek komplex fejlesztéséhez. Miként már megemlítettem, mára a legnagyobb magyar természetes vizek kizárólagos állami tulajdonúak, döntően horgászati célú hasznosítás mellett. A bennük élő őshonos magyar hal jogszabályban is rögzítetten nemzeti kincs, de a szabályosan kifogott horgászzsákmány, illetve a hazai és uniós forrásokból tovább fejlesztendő tógazdaságokban ellenőrzött körülmények között megtermelt minőségi hal bizonyítottan egészséges táplálék is mindenki számára. A feladat tehát adott, a megkapott lehetőség mellett a felelősséggel együtt.

Jó látni a mai napon is, hogy sokan új ruházati felszerelésükben, a MOHOSZ Halőri Szolgálat terepjáróival érkeztek, s hamarosan újabb, nem csak látványos, hanem hasznos elemként korszerű vízi járműveket adunk át a használóiknak. Fontosnak tartom, hogy emellett a kor szellemének megfelelő mentalitást is szükséges kialakítani, majd fejleszteni a mindennapi feladatellátáshoz, a horgászokkal történő korrekt, napi párbeszédre és információcserére alapuló kapcsolattartáshoz, így ebben a tárgyban is minden érintettől kérem a segítséget és a támogatást. Végül engedjék meg nekem, hogy ezúttal is megköszönjem minden érintett hivatal, szervezet és személy közreműködését és együttműködését, sikeres munkáját a feladat végrehajtása érdekében. Innen, az agárdi vízpartról is kérem a magyar horgászokat, hogy halőreinket partnerként kezelve továbbra is segítsenek Magyarország vizes élőhelyeinek, vízi élővilágának megóvásában és azok konzekvens fejlesztésében, közös céljaink megvalósításában!

Kedvelt bejegyzések