Csapat és egyéni bronzérem a női horgász világbajnokságon

Interjú Magyar Gábor szövetségi kapitánnyal és a legeredményesebb magyar versenyzővel, Kovács Hajnalkával.

A női magyar halfogó válogatott harmadik helyen végzett, Kovács Hajnalka bronzérmes lett az augusztus 26-án és 27-én a Szolnok melletti Alcsi-szigeti Holt-Tiszán megrendezett női horgász világbajnokságon. A részletekről a győri Magyar Gábor szövetségi kapitány elmondta: hétfőtől voltak az edzések a pályán, a verseny két fordulóban szombaton és vasárnap zajlott. A kevés dévérkeszeg miatt a törpeharcsa horgászata dominált. Fő célunk az volt, hogy versenyzőink percenként egy törpeharcsát fogjanak, így rakósbottal a forduló végére 220-240 darab halat lehetett fogni. Ez nagyon pörgős horgászat, hiszen a rakósbottal a szereléket a vízbe kell juttatni, ki kell várni a kapást, meg kell akasztani a halat, utána azonnal hátra és fel kell tolni a rakósbotot a meredek padkára, bot bontás, horogszabadítás, 2 dekás hal a szákba, csalizás és mindezt percenként megismételve. Szerencsésebb volt a helyzet, amikor a törpeharcsa nagyobb sűrűségben volt jelen, ekkor spiccbottal gyorsabban és egyszerűbben meg lehetett oldani a fogásukat.

Szövegbe 1

Az első forduló után szoros verseny alakult ki, az első három helyezett között mindössze három pont különbség volt úgy, hogy a dobogó alatti csapatok is szorosan zárkóztak fel az élmezőnyre. Így a vasárnapi második forduló tekinthető világbajnoki döntőnek is, melyet alakulatunk a harmadik helyről várt. A taktikánk az volt, hogy minél gyorsabban tudjuk a törpeharcsát fogni. Az előttünk végző két nemzet abban volt jobb, hogy súlyra tudták szelektálni a törpeharcsákat, azaz nagyobb egyedeket fogtak, mint mi, ezáltal összességében több súlyt értek el – avatott be a részletekbe Magyar Gábor, aki az elért eredményre rátérve kifejtette: az elmúlt tíz évben nagyon sokat fejlődött a horgászsport. Ebbe beleértendő, hogy az egyre jobb eszközök szinte mindenki számára elérhetőek, finomodtak a technikák és a taktikák. Mindez azt eredményezi, hogy a mezőny lényegesen kiegyenlítettebb és felkészültebb, mint például a 2008-as ugyancsak hazai rendezésű női világbajnokságon. Napjainkban a 17 nemzet 85 női versenyhorgásza közül a nagyobb többség komoly szinten oldja meg a feladatokat és sokakban benne van a jó eredmény elérésének a lehetősége. Mindent egybe véve a szolnoki csapat bronzérem azt jelenti, hogy a magyar női halfogó válogatott a világ élmezőnyébe tartozik – értékelt a szövetségi kapitány, aki az egyéni harmadik helyezésre rátérve kiemelte: Kovács Hajnalka bronzérme régóta várt, egyben nagyon szép eredmény. Magyar Gábor szerint nagy szerepe volt annak, hogy a nemzeti csapat összhangban és egységként működött és hogy a jó eredmény elérése érdekében mindenki igyekezett a legjobb formáját hozni.

 

Az egyéniben bronzérmet szerző Kovács Hajnalka érdeklődésünkre elmondta: – Minden sportolónak azt kívánom, hogy élje át azt az érzést, amikor hazai rendezésű világversenyen bizonyíthat. A hazai pályának egyébként volt előnye és hátránya is. A mai napig megható az az érzés, amikor a világbajnokságon horgászhelyemről hátranézve láttam, hogy milyen sokan szurkolnak nekem. Másikfajta érzés volt, amikor a magyarországi helyszín miatt kimondatlanul is dobogóra várták a csapatot. Összességében elmondható, hogy a csapattagok és a segítők minden erőt és energiát a versenyért, a lehető legjobb eredmény elérése érdekében mozgósítottak. A verseny közben mindent ki kellett zárni, csak a horgászásra koncentráltam. A megmérettetés fizikailag és mentálisan is igénybe vett, fárasztó a szövetségi kapitány által részletezett horgászat. A második fordulóban például a percenkénti egy darabnál többet, összesen 286 darab halat fogtam 11 méteres rakósbottal. Természetesen elfáradtam. A lefújást követően nagyon izgultam, azt hittem sosem lesznek meg az eredmények – emlékezik vissza Kovács Hajnalka, aki az egyéni bronzérmet nagy sikernek tekinti: 13 világversenyem telt el érem nélkül, most egyéniben és csapatban is harmadik lettem – fejezte ki örömét a nemzeti csapat tagja.

 

Hogy egy kicsit haza is beszéljünk, örömmel tesszük közzé, hogy Kovács Hajnalka éppen Győrben lett 2017-ben országos bajnok. Az Iparcsatornán megrendezett női országos bajnokság megadta a kellő önbizalmat Hajnalkának a törpeharcsa horgászatához, a versenyző bevallása szerint is sokat számított ez Szolnokon, a világbajnokságon.

Szövegbe 2

A Magyar csapat: Deli Ibolya, Hoffer Réka, Gyulánszki Nikolett, Rudnay Csilla, Walter-Barna Diana, Kovács Hajnalka, Magyar Gábor szövetségi kapitány, Szilvási Szilárd 2nd kapitány, Walter Tamás.

 

 

Gratulálunk a Magyar csapatank és Kovács Hajnalkának!

 

 

 

Szöveg: Nagy Csaba

Fotók: MOHOSZ Facebook oldala

 

 

Üdvözlettel:

 

Nagy Csaba

Győr

Kedvelt bejegyzések