Elnöki évértékelő: Növeltük a ragadozóhalak telepítését

Tisztelt Horgásztársak!

Ismét eltelt egy év. Nem voltunk túl optimisták az év elején, de a számok azt mutatják, hogy a horgászok a nehézségek ellenére kitartottak kedvelt hobbijuknál, a horgászatnál.

Köszönet az egyesületi vezetőknek, az értékesítőknek és a szövetség dolgozóinak! Munkájuknak köszönhetően 2023-ban is gördülékeny volt a horgászok engedélyekkel való ellátása.

Megyénkben az idén 27.278 fő váltott állami jegyet, ami ugyan 6,5%-kal kevesebb mint tavaly, de ez egy értékesítési pont megyeváltásának köszönhető és nem a horgászlétszám csökkenésének.

Az online vizsgáztatás gördülékenyen zajlott. 38 vizsganapon 804 fő jelentkezett vizsgára, 728 fő jelent meg, akik közül 630 fő (86,5%) tett sikeres vizsgát. Köszönjük a segítséget Halwax Istvánné Mariannak, aki a Kormányhivatalból felügyelőként itt volt a vizsgákon.

Szövetségünk gazdálkodása stabil, ezért elnökségünk úgy döntött, hogy a magas infláció ellenére is csak az összevont folyóvízi éves területijegy ára emelkedik 6%-kal, 35.000 forintra, a többi jegyár változatlan marad, sőt létrehoztunk egy, csak a Hanság-főcsatornára érvényes területi jegyet 25.000 forintért.

Horgászrendi módosítást pedig csak egy ponton eszközöltünk, a ponty esetén az elvihető méret a jövőben maximum 60 centiméter vagy 6 kilogramm lesz.

A hal árának 2022-ben kezdődött drasztikus emelkedése 2023 év elején folytatódott, a tendencia csak az őszi telepítésre fordult meg a ponty esetén, a ragadozóhal ára azonban nagyon magas maradt.

Ennek ellenére Szövetségünk 8,99 millió forint MOHOSZ pályázati támogatással, 176 millió forint értékben telepített halat, melynek nagy része III. nyaras ponty volt, de az idei évben már 13 halfajt telepítettünk, így került a vizeinkbe menyhal, domolykó, márna, jász és balin is. A magas ár ellenére is sikerült növelnünk a ragadozóhal telepítésünket. A területijegyek árbevételének 53%-át telepítésre költöttük.  

A Gönyűi HE az idei évben is 1.000.000 forint támogatást ajánlott fel a telepítéshez, melyből Gönyűnél növeltük a Dunába telepített ponty mennyiségét.

23 egyesület telepítését szerveztük az idei évben is.

Halőri csapatunk immár 9+2 főállású és 2 megbízásos halőrből áll.

2023. során sajnos, 83 halvédelmi bírság határozat született, melyekben 2.909.250 forint halvédelmi bírságot szabtak ki, ennek továbbra is legnagyobb része a jogosulatlan horgászat miatt, de több alkalommal került sor orvhalásszal szemben is intézkedésre.

Az idei évben folytatódott a Mosoni-Duna holtágon a törpeharcsagyérítés, melynek eredménye újabb 2.200 kg!!! törpeharcsa lett.

2023-ban is minden MOHOSZ pályázaton részt vettünk és minden lehetséges (pályázható) forrást sikerült elnyerni. Ez összesen 44.118.038 forint plusz forrást jelentett. A Szövetség pályázott az Önkormányzat civilpályázatán is és 200.000 forintot nyert, melynek segítségével 41% önrésszel egy új multifunkciós nyomtatót vásároltunk. A NEA pályázaton a Szövetség Alapítványa indult, ennek eredményhirdetése még folyamatban van.

De büszkék lehetünk egyesületeinkre is, mert egyre nagyobb arányban vesznek részt a pályázatokban. Az őshonos és anyahalak telepítéséhez 24 egyesület – ami a vízzel rendelkező egyesületek több mint ¼-e -, valamint a Szövetség összesen 36.660.000 forint MOHOSZ támogatást nyert el.

Koppánymonostornál csak a megfelelő vízállásra várunk, hogy megépülhessen az engedélyeztetett sólya, míg Denkpálnál engedélyezés alatt van egy.

Sikeresen képviseltük horgászaink érdekeit a megelevenedett Mosoni-Dunán a hajózás szabályozásával kapcsolatosan.

Reméljük, hogy 2024-ben a fejlesztéseket folytatni tudjuk, a horgásztársak pedig egyre több örömüket lelik kedvenc időtöltésükben!

Minden horgásztársnak békés, boldog, egészséges, horgászatban és halban gazdag új évet kívánunk!

Győr, 2023-12-31                                   

         Takács Péter s.k.                                                                     Ivancsóné Dr Horváth Zsuzsanna s.k.

                   elnök                                                                         ügyvezető elnök

Kedvelt bejegyzések