Évzáró 2022! Jegyárak 2023!

A Sporthorgász Egyesületek Győr-Moson-Sopron megyei Szövetsége tájékoztatója.

Tisztelt Horgásztársak!

Először is szeretnénk minden egyesületnek, értékesítőnek megköszönni a munkáját, melynek segítségével a megyében még több horgászt tudtunk kiszolgálni, hiszen minden nehézség ellenére a megyei horgászok létszáma tovább növekedett és az állami jegyek értékesítése alapján az eddigi legmagasabb horgászlétszámot értük el! Az összes értékesítés 5,4%-kal haladta meg a 2021-es évit, és immár több mint 29000 horgász váltott állami jegyet megyénkben. Örvendetes a gyermek létszám további emelkedése, hiszen már 4495 gyermek horgászik megyénkben.

Az online vizsgáztatás gördülékenyen zajlott. 41 vizsganapon 724 fő jelentkezett vizsgára, 649 fő jelent meg, akik közül 595 fő (92%) tett sikeres vizsgát.

Szövetségünk 2022-ben is minden MOHOSZ pályázaton részt vett és 20.015.690 Ft pályázati forrással sikerült gazdagodnunk. Ezeket a pályázati forrásokat a MOHOSZ a horgászok által befizetett Egységes Szövetségi Hozzájárulásból (ESZH) forgatta vissza, így segítve a megyei szövetségek és természetesen az egyesületek működését. Örömteli, hogy megyénkből is egyre több egyesület él a MOHOSZ által meghirdetett pályázati lehetőségekkel. Az őszi, MOHOSZ által kiírt „Standard és preferált őshonos halfajok telepítése, visszatelepítése” pályázaton a szövetségen kívül 21 egyesület indult és ebből 19 nyert összesen 10.865.000.- Ft-ot (ehhez jön még a Szövetség 2.000.000 Ft-ja). Sokan adtak be pályázatot halőri eszközökre és vízpart fenntartó eszközökre, ezekre a MOHOSZ közbeszerzést írt ki, így ezek beszerzése még folyamatban van.

Tavasszal felújításra került a kikötőnk Ásványrárón, az ősz végén pedig megtörtént a tanyaház tetőfelújítása önerőből, mivel többször is pályáztunk Civil programokra, de sajnos nem sikerült nyernünk. A nyár folyamán megújult a szövetségi iroda is.

Halőri csapatunk az idén is gyarapodott 2 fővel és halőri eszközökkel. 2022-ben 120 halvédelmi bírság határozat született, melynek továbbra is legnagyobb része a jogosulatlan horgászat miatti. November végéig 4.657.350 Ft halvédelmi bírságot szabott ki a hatóság 912 hónap állami horgász-, halász és turista jegytől való eltiltás mellett, ami átlagosan 7,6 hónap/fő.

A 2022. évi halgazdálkodásról

Mint ismeretes a hal ára – sok minden máshoz hasonlatosan – drasztikusan növekedett és valószínűleg a jövőben tovább fog emelkedni (takarmányárak, munkabér, üzemanyagár növekedése, stb.). Szövetségünk igyekszik a rendkívül halhiányos piacon, az egyre dráguló halárak mellett folyamatosan telepíteni, mert egyértelműen látszik, hogy a horgászok elégedettebbek a vizeinkkel. A romándi halártárgyalás után Szövetségünk az idei évben 22 egyesület telepítését szervezte. 2022-ben a nehéz helyzet ellenére a Tógazdának sikerült minden igényt maradéktalanul kiszolgálnia (dévér, süllő, csuka). A MOHOSZ kecsege visszatelepítési programjában Szövetségünk 100 kg (200 db) jelölt kecsegét telepített a Dunába Gönyűnél, korábban a Halvándorlás Világnapja alkalmából szintén 100 kg-t Denkpálnál. Az idei évben a Gönyűi HE már 1.000.000 Ft támogatást ajánlott fel a telepítéshez, melyből Gönyűnél növeltük a Dunába telepített ponty mennyiségét.  A Szövetség éves halasítása az idei évben meghaladta a tervezett 140 millió forintot, amiből közel 76 tonna ponty, 3,5 tonna ragadozó hal, 3,5 tonna keszeg és 574.000 db előnevelt hal, valamint 200 kg kecsege került vizeinkbe, melyhez a MOHOSZ közel 2,5 millió forint pályázati forrást biztosított. Az idei évben folytatódott a Mosoni-Duna holtágon a törpeharcsagyérítés (1820 kg).

Az idő hidegebbre fordulásával megkezdődött a kormoránok riasztása, gyérítése. Az idei évben 175 db kilövésére kaptunk engedélyt.

A 2023-as területi jegyekről

Sajnos, minket sem kímél a minden területen tapasztalható infláció, a hal árának, az energia-, az üzemanyag árának emelkedése, így szükségessé vált a területi jegy áraink átlag 30%-os emelése. Az árakat a honlapunkon érhetik el:

http://www.horgszovgyor.hu/jegyek-vizek/jegyarak/

A Behúzós-behordós Bojlis-behúzós-behordós jegyre változik és változnak a szabályok is. Bojlizni, csak Bojlis jeggyel lehet. Bojlizásnak számít minden 14 mm- vagy annál nagyobb csalival (kivéve élő csalikkal vagy ezek elpusztult változataival) történő csalizás, hajszálelőkén felkínálva. A csali ezt a méretet nem haladhatja meg vizes állapotban sem és a horgász a horgászhelyen sem birtokolhat 14 mm-es vagy annál nagyobb csalit. A harcsa horgászat szabályait a változás nem érinti.

Csónakot bojlis horgászathoz, bármely célból (behordás, fárasztás, etetés, stb.) csak Bojlis-behúzós-behordós jeggyel lehet használni.

A horgászturizmus érdekében létrehoztunk egy 7 napos és egy 72 órás Bojlis-behúzós-behordós jegyet, hogy a rövidebb idejű itt tartózkodást segítsük. A Balaton mintájára a 72 órás jegy árát 20000 Ft, a heti jegy árát pedig 35000 Ft-ban határoztuk meg.

Az egyéb horgászrendi változásokat egy külön írásban fogjuk összegezni.

Versenyekről

Szövetségünknek sikerült minden versenyt megrendeznie 2022-ben és számos országos versenyen részt vettek megyénk versenyzői.

Megyei versenyek:

A Timár Mix Megyei Professzionális csapatbajnokság 2022-ben a Mosoni Duna holtágon került megrendezésre. A Mofém II sz. csapata nyert a Nádorváros SHE és a Győr-Gyárvárosi SHE előtt.

Az Amatőr Bajnokságnak 2022-ben az Abdai HE adott otthont. A verseny nagyon színvonalas volt, mind rendezésben, mind halfogásban. A Szigetköz HE lett az első, a Mofém HE és az Abdai HE előtt.

A Megyei Egyéni Bajnokságnak a Nádorvárosi SHE adott otthont a Holt Marcalon. A versenyt Balázs Bertalan nyerte Hamar Ferenc és Vári András előtt.

Az ifjúsági és gyermek korosztály is a Holt-Marcalon versengett. A Czigány István Megyei Egyéni Bajnokságot az ifiknél Bakos Hunor nyerte, 2.Bedics István, 3. pedig Kertész Botond lett.

A gyermek kategóriában 1. Gerebenics Kristóf, 2. Bedics Anna, 3. pedig Ifjú Enikő lett.

A Gyermeknapi horgászversenyen a Merkur-tavon 25 gyerek vett részt.

A Megyei Gyermek és ifjúsági vetélkedő a Mosoni-Duna holtágon zajlott, 12 ifi, 7 gyermek és 3 ivadék (10 év alatti) gyermek részvételével.

Egyre népszerűbbek a megyei feeder versenyek. A Feeder Megyei Egyéni Bajnokságon Abdán Zséder András lett a bajnok, Horváth László és Bánki Zoltán előtt.

A Megyei Feeder Csapat bajnokság a Holt-Marcalon a Timár-Mix Catch Feeder Team nyert a Mosonmagyaróvári Feeder Team és az MMX-Sensas Fishing Team előtt.

Az országos versenyeken is jó eredmények születtek. A Tagszövetségi Országos Csapat Bajnokságon Szegeden a megyei csapat 2022-ben a 20 csapat közül  a 4. helyen végzett. Csapattagok: Szákovics Imre, Horváth László, Ágoston Lajos, Vörös-Torma Attila, Hamar Ferenc, Ihász József, Ivancsóné Dr. Horváth Zsuzsa, Kertész Botond, Bakos Hunor. Ihász József a Masterek között bronzérmet szerzett.

Masters OB-n szintén Szegeden Ihász József az 5.helyen végzett. Az ugyanitt megrendezett Veterán OB-n Timár Gábor lett a bajnok.

A Feeder Klub OB-t 2022-ben Szolnokon bonyolították 16 csapat részvételével. A 4. helyen a Timár-mix Team, a 8. helyen pedig a GYMSMESZ Szövetség Feeder Team végzett.

Nagy küzdelmet hozott az utánpótlás korosztály OB-ja Kaposváron a Desedán, ahol U-25-ös kategóriában Vári András a 2. helyen végzett.

Ugyanitt került megrendezésre az Országos Egyéni Bajnokság döntője, ahol Szákovics Imre a harmadik Magyar Bajnoki címet ünnepelhette. Az 5. helyen Magyar Gábor, a 7. helyen Ágoston Lajos végzett.

2023-ban a Klubcsapat VB-n a Timár-Mix Team képviselheti hazánkat, mivel a Klubcsapat OB-n nagy fölénnyel bajnokok lettek. Az 5. az MMX-Sensas csapat, a 7. pedig a Mindigpeca.hu MOFÉM csapat lett.

A nemzetközi versenyeken is több megyénkbeli horgász volt érdekelt.

A Masters és Veterán VB-n 2022.06.11-12-én Szegeden a Veterán Csapat a 2. hely végzett, egyéniben Timár Gábor ezüstérmet szerzett.

Az Európa Bajnokságon 2022.06.25-26. között Portugáliában a magyar csapat az 5. helyen végzett. A csapat tagjai voltak Szákovics Imre és Magyar Gábor.

Klubcsapat VB-n 2022.06.23-24. között Franciaországban a Timár-Mix csapat a 6. helyen végzett.

A Nemzetek VB-n megyénkből Szákovics Imre vett részt, a csapat a 10. helyen végzett.

Gratulálunk a versenyzőinknek!

Mindenkinek békés, boldog, horgászatban és halban gazdag új esztendőt kívánunk!

Sporthorgász Egyesületek Győr-Moson-Sopron megyei Szövetsége Győr 2023. január 1

Kedvelt bejegyzések