Horgászrendi változások 2023-ban!

Az Országos Horgászrend január 1-től nem csak darabszám, hanem tömegbeli korlátot is szabott a kifogható hal mennyiségére: a MOHOSZ hasznosításába tartozó halgazdálkodási vízterületeken az állami horgászjeggyel rendelkező személy az összes nyilvántartott halgazdálkodási vízterületről – a napi darabszám-korlátozás alá eső őshonos halfajokból évente és együttesen összesen 100 darabot, de legfeljebb 150 kg-ot, a napi darabszám-korlátozással nem érintett őshonos halfajokból évente és együttesen összesen legfeljebb 100 kg-ot tarthat meg.

Ehhez igazodva a területi jegyeink esetén is meghatározásra kerültek súlybeli korlátok is:

Felnőtt horgász a Szövetség kezelésében lévő vízterületeken az éves összevont területi jeggyel a napi darabszám korlátozással is védett halfajokból naponta, fajonként 2 db-ot, összesen 4 db-ot, a napi darabszám korlátozás alá nem eső halfajokból naponta 7 kg-ot tarthat meg. A felnőtt horgász az összevont éves folyóvízi területi jeggyel a napi darabszám korlátozással is védett halfajokból az év során összesen 60 db, de vízterületenként (víztérkódonként) maximum 30 db halat foghat. Amennyiben az adott területre a horgásznak többféle területi jegye is van (pl. országos jegy is), a napi darabszám korlátozással is védett halfajokból az összesen fogható mennyiség akkor sem haladhatja meg az év során a napi darabszám korlátozással is védett halfajokból a 60 db-ot, de vízterületenként (víztérkódonként) maximum 30 db-ot.

A teljes horgászrend ide kattintva érhető el:

http://www.horgszovgyor.hu/horgaszrend/egyseges-horgaszrend/

A felnőtt összevont folyóvízi napi jeggyel a horgász a napi darabszám korlátozással is védett halfajokból naponta összesen 2 db, a heti jeggyel naponta, fajonként 2 db-ot, összesen 4 db-ot, de hetente maximum 6 db-ot, a napi darabszámkorlátozás alá nem eső halfajokból naponta 7 kg-ot tarthat meg.

A darabszám-korlátozás alá eső őshonos halfajokból évente és együttesen legfeljebb 150 kg-ot, a napi darabszám-korlátozással nem érintett halfajokból évente és együttesen összesen legfeljebb 100 kg-ot tarthat meg. A kvóta elérése után új területi jegy nem váltható.

A fenti mennyiségi korlátok a rekreációs halászok esetén is érvényesek!

A Mosoni-Duna holtág, Nagy-Zátony és Rába éves jegyekkel a napi darabszám korlátozással is védett halfajokból naponta, fajonként 2 db-ot, összesen 4 db-ot, de évente maximum 30 db-ot tartható meg. A napi darabszám korlátozás alá nem eső halfajokból naponta 5 kg-ot fogható. Amennyiben az adott területre a horgásznak többféle területi jegye is van (pl. országos jegy is), a napi darabszám korlátozással is védett halfajokból az összesen fogható mennyiség akkor sem haladhatja meg az év során a napi darabszám korlátozással is védett halfajokból a 30 db-ot.

Ezen felnőtt napi jeggyel a horgász a napi darabszám korlátozással is védett halfajokból naponta összesen 2 db, a heti jeggyel naponta, fajonként 2 db-ot, összesen 4 db-ot, de hetente maximum 6 db-ot, a napi darabszámkorlátozás alá nem eső halfajokból naponta 5 kg-ot tartható meg.

A darabszám-korlátozás alá eső őshonos halfajokból évente és együttesen legfeljebb 75 kg-ot, a napi darabszám-korlátozással nem érintett halfajokból évente és együttesen összesen legfeljebb 50 kg-ot tartható meg. A kvóta elérése után új területi jegy nem váltható.

A busa és a törpeharcsa korlátlanul megtartható.

Kedvezményezett területi jeggyel és a turista állami horgászjegyhez kiadott területi jeggyel rendelkező horgász egy horgászkészséggel horgászhat – mely legfeljebb három, darabonként legfeljebb háromágú horoggal lehet felszerelve. A horgászkészségek mellett az egyesületi tagsággal rendelkező horgász alkalmilag 1 db, maximum 1 m2 felületű csalihalfogó emelőhálót is használhat, kizárólag, a számára a horgászathoz szükséges, 15 cm-nél nem nagyobb – fogható – csalihalak gyűjtésére.

Az éves összevont területi jeggyel a horgász a napi darabszám korlátozással is védett halfajokból naponta, fajonként 2 db-ot, összesen 3 db-ot, a napi darabszám korlátozás alá nem eső halfajokból naponta 5 kg-ot tarthat meg. A kedvezményezett jeggyel rendelkező horgász az év során a napi darabszám korlátozással is védett halfajokból összesen 30 db-ot, de vízterületenként (víztérkódonként) maximum 15 db-ot tarthat meg. Amennyiben az adott területre a horgásznak többféle területi jegye is van, a napi darabszám korlátozással is védett halfajokból az összesen fogható mennyiség akkor sem haladhatja meg az év során az összesen 30 db-ot, de vízterületenként (víztérkódonként) a napi darabszám korlátozással is védett halfajokból a maximum 15 db-ot.

A darabszám-korlátozás alá eső őshonos halfajokból évente és együttesen legfeljebb 75 kg-ot, a napi darabszám-korlátozással nem érintett halfajokból évente és együttesen összesen legfeljebb 50 kg-ot tarthat meg. A kvóta elérése után új területi jegy nem váltható.

A Mosoni-Duna holtág, Nagy-Zátony és Rába éves jegyekkel a napi darabszám korlátozással is védett halfajokból naponta összesen 2 db-ot, de évente maximum 15 db halat tarthat meg, a napi darabszám korlátozás alá nem eső halfajokból naponta 5 kg-ot foghat.

A kedvezményezett napi jeggyel a horgász a napi darabszám korlátozással is védett halfajokból naponta összesen 1 db-ot, a heti jeggyel naponta összesen 2 db-ot, de hetente maximum 4 db-ot, a napi darabszámkorlátozás alá nem eső halfajokból naponta 5 kg-ot tarthat meg.

A darabszám-korlátozás alá eső őshonos halfajokból évente és együttesen legfeljebb 40 kg-ot, a napi darabszám-korlátozással nem érintett halfajokból évente és együttesen összesen legfeljebb 50 kg-ot tarthat meg. A kvóta elérése után új területi jegy nem váltható.

A busa és a törpeharcsa korlátlanul megtartható.

Az úszós megyei gyermek területi jegy nem jogosít a darabkorlátozással védett, őshonos halfajok (ezek: csuka, balin, fogassüllő, kősüllő, márna, ponty, compó, harcsa, sebes pisztráng), valamint amur kifogására, amelyeket a horogtól való szabadítás után haladéktalanul vissza kell engedni a vízbe. Egész évben TILOS kifogni az őshonos nem fogható halfajokat (kecsege, széleskárász) és a védett halakat. A sügérből, gardából, domolykóból, jászkeszegből, szilvaorrú keszegből, paducból és menyhalból maximum 3 kg fogható ki. Az előbb fel nem sorolt halakból naponta 5 kg fogható ki, hacsak a helyi horgászrend másként nem rendelkezik. A busa és a törpeharcsa korlátlanul megtartható.

A kizárólag a Sporthorgász Egyesületek Győr-Moson-Sopron megyei Szövetsége kezelésében lévő vizekre érvényes gyermek területi jeggyel, egy úszós vagy fenekezős horgászkészség használható (amelyen 1 db egyágú horog lehet). Az engedéllyel évente összesen 5 db, de naponta maximum egy darab darabkorlátozással védett, őshonos halfaj (ezek: csuka, balin, fogassüllő, kősüllő, márna, ponty, compó, harcsa, sebes pisztráng), vagy amur tartható meg. tartható meg. Egész évben TILOS kifogni az őshonos nem fogható halfajokat (kecsege, széleskárász) és a védett halakat. A sügérből, gardából, domolykóból, jászkeszegből, szilvaorrú keszegből, paducból és menyhalból maximum 3 kg fogható ki. Az előbb fel nem sorolt halakból naponta 5 kg fogható ki. A busa és a törpeharcsa korlátlanul megtartható.

Változott az országos mennyiségi korlátozás több halfaj esetében és a megyei szövetség szigorította az amur elvihetőségét, mivel a természetes vizekbe nem telepíthető.

Őshonos, fogható halfajok, fajlagos tilalmi ideje, kifogható mérettartománya, valamint a horgászatra és a rekreációs célú halászatra vonatkozó napi kifogható darabszáma, vastag betűvel jelezve a megyei szövetség vizein az eltérő szabályozást. Vizeinken az amurra is alsó és felső méretkorlátozás van, melyet a táblázat szintén tartalmaz.

Magyar
név
Fajlagos
tilalmi időszak
Kifogható halak
mérettartománya
Naponta kifogható darabszám/mennyiség
csuka* 02.01-03.31. legalább 40 cm 2 db
balin 03.01-04.30. legalább 40 cm 2 db
sügér 03.01-04.30. legalább 15 cm 3 kg
fogassüllő** 03.01-04.30. legalább 35 cm 2 db
kősüllő 03.01-06.30. legalább 25 cm 2 db
garda 04.15-05.31. legalább 20 cm 3 kg
domolykó 04.15-05.31. legalább 25 cm 3 kg
jászkeszeg 04.15-05.31. legalább 20 cm 3 kg
szilvaorrú keszeg 04.15-05.31. legalább 20 cm 3 kg
paduc 04.15-05.31. legalább 20 cm 3 kg
márna 04.15-05.31. legalább 40 cm 2 db
ponty*** 05.02-05.31. legalább 30 cm legfeljebb 70 cm 2 db
compó 05.02-06.15. legalább 25 cm 2 db
harcsa 05.02-06.15. legalább 60 cm 2 db
sebes pisztráng 10.01-03.31. legalább 22 cm 2 db
menyhal legalább 25 cm 3 kg
dévérkeszeg **** 40 cm felett 04.15 – 05.31. legfeljebb 50 cm
amur*****

legalább 50 cm, legfeljebb 80 cm

legfeljebb 80 cm

2 db *****

A 133/2013. (XII. 29.) VM rendeletbe foglalt méretkorlátozásoktól eltérően az alábbi fajok esetében az itt meghatározott méretkorlátozás érvényes:

*Csuka: kifogható legkisebb mérete 40 cm, 75 cm-nél nagyobb csukából naponta 1 db tartható meg. A horogra akadó további 75 cm-nél nagyobb csukát a horgász köteles (az esetleges gyors fotózást követően) haladéktalanul és kíméletesen visszaengedni.

**Süllő: kifogható legkisebb mérete 35 cm, 70 cm-nél nagyobb süllőből naponta 1 db tartható meg. A horogra akadó további 70 cm-nél nagyobb süllőt a horgász köteles (az esetleges gyors fotózást követően) haladéktalanul és kíméletesen visszaengedni.

***Ponty: A 70 cm feletti pontyot megtartani TILOS, azt a horogtól való megszabadítás után kíméletesen vissza kell helyezni a vízbe.

****Dévérkeszeg: Az 50 cm feletti dévérkeszeget megtartani TILOS, azt a horogtól való megszabadítás után kíméletesen vissza kell helyezni a vízbe. A 40 cm feletti dévérkeszeg nem tartható meg az ívási időben április 15-május 31-ig.

*****Amur: kifogható legkisebb mérete 50 cm, legnagyobb kifogható mérete 80 cm, az ennél nagyobb példányokat megtartani TILOS, azt a horogtól való megszabadítás után kíméletesen vissza kell engedni a vízbe. Az amurból naponta maximum 2 db fogható ki és beszámít a darabszámkorlátozással fogható halak közé (azok kvótájába)!

Busa: A szabályos horgászmódszerrel fogott busa nem számít bele az egyéb halak mennyiségébe, a szabályosan megfogott egyedeket visszaengedni TILOS!

Sok bejelentés és kérdés érkezett a tilalmi idővel és a méretkorlátozás megsértésével kapcsolatosan. Az idei évben így az Országos Horgászrendben is kiemelésre került és a mi horgászrendünkbe is bekerült szankcióval együtt a szabály.

Fajlagos tilalmi időszakban a védelmet élvező, illetve ívó halfajra, valamint egész évben a méretkorlátozással védett halfajok méreten aluli egyedeire célzottan horgászni/halászni etikátlan és tilos. Amennyiben az adott horgászhelyen sorozatosan (max. 3 db) méreten aluli vagy fajlagos tilalom alatt álló hal akad horogra, a halállomány kímélése érdekében horgászati módszert, illetve szükség szerint horgászhelyet (min. 50 m) kell változtatni.

A horgász halpusztulás, víz- és környezetszennyezés észlelését köteles a halőr vagy a halgazdálkodásra jogosult felé azonnal bejelenteni.

Eddig is szerepelt a horgászrendünkben a hallépcsőre vonatkozó szabály, csak megerősítésként szerepeltetjük itt, mivel többen azt terjesztették, hogy a Szövetség év közben új területeket tiltott le. Ilyen azonban nem történt! A 2020-21-22-es rendünkben is ugyanaz a szabály szerepelt:

A hallépcső kíméleti terület, ezért egész évben TILOS mindennemű horgászat a kialakított hallépcsőkben a betorkollásuk alatt és a kiágazásuk felett 50 méterrel.

 

Az elmúlt évben a hatósági ellenőrzések során az derült ki, hogy jelentős mennyiségű nagyméretű pontyot és amurt szállítottak nem nyilvántartott magán tavak a vizeinkbe, ezért a bojlizást a természetes vizeken csak ellenőrzött formában, külön jeggyel engedélyezzük. Újdonság azonban, hogy 2023-tól 72 órás és egy hetes bojlis-behúzós-behordós jegyet is lehet váltani.

A bojlis-behúzós-behordós horgászat a Szövetség természetes vizein kizárólag Catch and Release módon gyakorolható.

Bojlizásnak számít minden 14 mm- vagy annál nagyobb csalival (kivéve élő csalikkal vagy ezek elpusztult változataival) történő csalizás, hajszálelőkén felkínálva. A horgász a horgászhelyen sem birtokolhat 14 mm-es vagy annál nagyobb csalit és a csali ezt a méretet nem haladhatja meg vizes állapotban sem bojlis jegy nélkül.

Csónakot bojlis horgászathoz, bármely célból csak Bojlis-behúzós-behordós jeggyel lehet használni.

A behordás ellenőrzése: A halászati őrök zsinórhosszúság mérő alkalmazásával ellenőrzik a szerelék bejuttatásának szabályosságát. Felhívásukra a horgásznak a szerelékét ki kell tekerni. A mért zsinórhossz értéke lesz a viszonyítási érték. Amennyiben a horgász által elvégzett ellenőrző dobás után mért zsinórhossz a viszonyítási érték 80%-át nem éri el, a szabálytalan horgászat ténye megalapozottá válik.

A harcsa horgászat szabályait a változás nem érinti.

Mosoni-Duna holtág: VÁLTOZOTT A MOSONI-DUNA HOLTÁG VÍZTÉRKÓDJA 08-140-1-A (az A-jelölést a fogási naplóba a horgászhely után kell jól láthatóan bejegyezni!)

Az összevont folyóvízi jegyek továbbra se, érvényesek a Mosoni-Duna holtágra!!!

Halászat során a meder, valamint a meder torkolata a mindenkori vízállásnak megfelelően maximum a feléig zárható le a táplival.

 

Az ívási időszakban a Hanság-főcsatornán és a Rábcán az ívó halak védelmében 04.15-től 05.31-ig tilos a rekreációs halászat.


Sporthorgász Egyesületek Győr-Moson-Sopron megyei Szövetsége

Győr 2023. január 1.

 

Kedvelt bejegyzések