Jeladókkal felszerelt tokhalak a Dunában: felhívás együttműködésre

Bořek Drozd, a Dél-csehországi Egyetem LIFE Living Rivers projekt koordinátora levelet küldött a megyei horgász szövetségnek, a horgászok segítségét kérve.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kedves Horgásztársak!

Egy kiterjedt és három évig tartó tudományos vizsgálat kezdődött a Duna szlovák-magyarországi szakaszán (beleértve a szigetközi és csallóközi Duna-szakaszt és a bősi vízlépcső üzemvízcsatornáját) 2024 áprilisában. A felmérés célja a vízáramlást kedvelő halfajok vándorlásának tanulmányozásával a dunai ökológiai folyosó átjárhatóságának értékelése. A tevékenység a LIFE „Élő folyók” nemzetközi projekthez (101069837/LIFE21-IPE-SK-Living Rivers) kapcsolódik. Ennek keretében ultrahangos jeladóval felszerelt kecsegéket (Acipenser ruthenus) engedünk vissza a Dunába, ami lehetőséget ad a halak folyómedren belüli tartózkodási helyeinek meghatározására. A jeladóból érkező ultrahang impulzusokat a víz alatt elhelyezett vevőkészülékek érzékelik. Ezeket vízi építményekre és a Duna néhány áramló szakaszára telepítettük. A kutatás célja, hogy minél több információt nyerjünk a kecsege Dunán belül történő vándorlásáról. A folyamatos megfigyeléssel feltárhatóak a halak számára nem átjárható vándorlási akadályok. Előfordulhat, hogy a magyarországi Duna-szakaszon is előkerülnek a jeladókkal felszerelt kecsegék, amelyek igen nagy távolságokat képesek megtenni a vándorlásuk során.

Az ultrahangot kibocsátó jeladókkal ellátott halak a mellúszó első sugara mögé helyezett fehér színű és számmal ellátott műanyag címkéről ismerhetőek fel (lásd az alábbi képet).

Kérjük, szíveskedjenek segíteni és együttműködni. Ha olyan jelölt halat fognak, amelynek a mellúszójában fehér műanyag címke van, kérjük, óvatosan bánjanak vele, helyezzék lehetőleg halmatracra, vagy csak a vízen belül nyúljanak hozzá. Vegye ki a horgot a szájából, és engedje vissza a Dunába. A jadóval ellátott halak nagyon értékes, számunkra pótolhatatlan információforrást jelentenek.

Felajánljuk a kutatási együttműködés lehetőségét is Önöknek. Ha fentiekben leírt jellel ellátott kecsegét fognának, akkor kérjük, hogy fényképezzék azt le a mellúszóján lévő címkével (a számmal együtt), majd óvatosan engedjék vissza a halat a folyóba. Küldjék el a címke számát, a fogás dátumát és helyét Dr. Borek Drozd e-mail címére: drozd@frov.jcu.cz, aki a Dél-csehországi Egyetem (České Budějovice) Halászati és Vízvédelmi Karának (FFPW USB) kutatója.

Az a horgász, aki ilyen módon küld nekünk információt a jeladóval ellátott kecsege felbukkanásáról, halas ajándékokat kap tőlünk, és közöljük vele általa fogott kecsege keresztnevét is, hogy tudja, kivel találkozott.

Köszönjük szépen a nagyszerű együttműködésüket és segítségüket.

Bořek Drozd a LIFE Living Rivers projekt koordinátora a Dél-csehországi Egyetemen

Kedvelt bejegyzések