Milliós bírságok orvhalászatért!

A Sporthorgász Egyesületek Győr-Moson-Sopron megyei Szövetsége 2020-ban 109 millió forint értékben telepített halat a kezelésében lévő vizekbe. Magyarország Kormányának döntése alapján az intervenciós halfelvásárlásból további 55 millió forint értékben került hal ugyanezen vizekbe. A rekord halasítás kedvezőbb fogási esélyeket biztosít a horgászainknak, ugyanakkor sajnos vannak, akik ezzel visszaélnek. A tavalyi évben a győri szövetség vizein 168 fővel szemben történt hatósági eljárásra. A visszaélések között jelentős számú volt a jogosulatlan horgászat, a kíméleti területen történő horgászat és a fogási naplóba történő hal be nem írás. A szabálytalanságok megelőzése érdekében a szervezet a kíméleti területeket újra kitáblázta, illetve a www.horgszovgyor.hu honlapra felkerültek a kíméleti területek online térképei.

Győr-Moson-Sopron megyében 12 fő hivatásos halőr (ebből 12 fő szövetségi) és 227 társadalmi halőr tevékenykedik. Komoly eredmény könyvelhető el az orvhalászattal kapcsolatosan az ügyészségnek tett panaszaink kapcsán. 2020 decemberében egy elkövető kivételével jogerősen lezárultak a bírósági eljárások két nagyobb horderejű orvhalász ügyben, melyek halőreink feljelentései kapcsán indultak. Az alábbi két példa jól bizonyítja, hogy nagy szükség van az halőri munkára és a folyamatos halőri jelenétre a vizeken, a vízparton.

Az év vége mindig sok munkát ad a halőreinknek, mert nagy a kísértés jó néhány embernek, hogy a természetes vizeket megdézsmálva jusson extra bevételhez. 2018. decemberében is megfeszítetten dolgoztak a halőrök. Az eredmény két „villanyos brigád” lefülelése volt. Az elsőt Mecséren tartoztatták fel a halőrök késő este. Mecsér mellett a Mosoni-Duna egészen közel kanyarog az úthoz. Az esti sötétben a halőr arra lett figyelmes, hogy erős fényű lámpával világítják meg egy csónakból a vizet. Azonnal riasztotta a többieket. Megvárták, míg a csónak partot ér és az orvhalászok egy autóba bepakolják a lopott halat és az elkövetéshez használt elektromos halászgépet. Amikor indultak volna a hallal haza, a halőrök feltartoztatták az autót. A járműben négy férfi ült: L.I. mecséri, L.P. mecséri, Sz. B. hédervári, és D.J. hédervári lakos. A gépkocsiban 39 db halat találtak, melynek halgazdálkodási értéke megközelítette a fél millió forintot. A helyszínre érkező rendőrök az elkövetőket előállították. Az eljárás két teljes évet vett igénybe, de végül példa értékű ítélet született: a Mecséren feltartóztatott négy fő esetén összesen 2.500.000 forint bírság lett kiszabva, 3 főt 1-1 év próbára bocsátott a bíróság.

A másik eset Dunakilitin történt. December 29-én bejelentés érkezett halőrökhöz, hogy a Zátonyi-Dunaágon csónakból valószínűleg elektromos halászgéppel tevékenykednek. Az elkövetők nyakzóhálóval lekerítettek egy részt és elektromos halászgéppel áramot vezetve a vízbe, majd a bódult halakat összegyűjtötték. A halőrök a partot érő csónakban próbálták elfogni a tetteseket, de ők a vízbe ugorva megpróbáltak elmenekülni. Egyiküknek ez sikerült, mivel L. B. (Dunakiliti-i lakos) átúszta a 4 C fokos Zátonyi-Dunát. Társa H. J. (Dunakiliti-i lakos) elrejtőzött a halőrök és az idő közben a helyszínre érkező rendőrök elől, azonban köhögése lebuktatta. A helyszínen lefoglalásra került az elektromos halászgép, több mint 1,5 millió forint halgazdálkodási értékű hal és egy pulóver, amelynek a későbbi bizonyítási eljárásban nagy szerepe volt, hisz a DNS vizsgálat igazolta, hogy a másik elkövető, L. B. a halőrök által már korábbról jól ismert személy volt a tettestárs. A bizonyítási eljárás csaknem két évet vett igénybe. A bírósági tárgyalásra az idei év elején volt. Az előbbi ügyhöz hasonlóan itt is példás ítélet született. Összességében 2.956.082 Ft bírság, bűnügyi, valamint bírósági költség lett megállapítva azzal, hogy a bírságok meg nem fizetése esetén 300 napi fogházban letöltendő szabadságvesztésre változik a büntetés.

Ami a legnagyobb eredmény, hogy precedens értékkel sikerült elérni, hogy a Szövetség részére első ízben megítélte a bíróság a benyújtott polgárjogi igényt az ellopott hal halgazdálkodási értékére. Az első esetben 452.090 forintot, a második esetben 1.552.510 forintot. Az első összeget az elkövetők már befizették a szövetség számlájára, a második esetben végrehajtást kért a szövetség, mely folyamatban van. A befizetett összegekből a szervezet ragadozóhalat telepít.

Reményt keltő, hogy ezek az ítéletek már vannak olyan súlyúak, hogy elveszik mások kedvét az orvhalászattól.

Kedvelt bejegyzések