Téli fagyok: lékhorgászathoz legalább tíz centiméteres jég kell

Bejött a hideg idő, az éjszakai kemény fagyok: a tavak jege azonban most még nem biztonságos a lékhorgászathoz – igaz, azt is érdemes figyelembe venni, hogy mely vizeken tiltják ezt a fogási módot. Mutatjuk a legfontosabb biztonsági szabályokat, ha tartósak maradnak a mínuszok.

A szabad vizek jegei a szórakozási lehetőségek mellett komoly veszélyeket is rejtenek magukban. A jégen való tartózkodás előírásainak nem ismerete vagy azoknak figyelmen kívül hagyása miatt, a befagyott szabad vizek minden évben újabb áldozatokat követelnek – hívja fel a figyelmet a Nébih.

Az országos horgászrend szerint a jégen való tartózkodás és közlekedés legalapvetőbb szabálya, hogy a szabad állóvizek jegén tartózkodni csak akkor szabad, ha az kellő szilárdságú, nem olvad és nem mozog, továbbá nem vonatkozik tiltó rendelkezés a területre. Folyóvíz jegén horgászni minden esetben tilos. Állóvíz jegén a lékhorgászat csak ott lehetséges, ahol az nem tiltott és a jég legalább 10 centiméter vastag, nem olvad és nem mozog. Az is benne áll, hogy a horgász a kivágott léket a horgászat befejezése után köteles jól láthatóan megjelölni. A Nébih szerint kellő szilárdságúnak mondható a jég, ha legalább 8 centiméter vastag. Több ember egyidejű biztonságos jégen tartózkodására, továbbá sportolásra a megfelelő jégvastagság minimum 12 centiméter.

  • A szabad vizek jegén tartózkodni, kikötők és veszteglőhelyek területén éjszaka, valamint korlátozott látási viszonyok között, különösen járművel veszélyes és tilos. Kivéve, a bejelentett és engedélyezett biztonságos munkavégzés esetén. 
  • A jégen vágott léket minden esetben kötelező jól látható módon úgy megjelölni, hogy az minimum 50 méter távolságból már észlelhető legyen! Egy négyzetméternél nagyobb jégmentessé vált terület körülhatárolása 1 méteres magasságban pl. 10 cm széles piros-fehér csíkozású szalaggal, de náddal vagy gyékénnyel is történhet.
  • Jégre lépés előtt ajánlott megvizsgálni a jég minőségét. A legbiztonságosabb az átlátszó, egynemű állapotú jég, kevésbé biztonságos a hójég, amely az olvadás során rétegesre fagy, vagy kásásnak tűnik. A légbuborékos jég teherbírása ugyancsak kisebb.
  • Amennyiben a jégen történő tartózkodás közben ropogást, recsegést hall, azonnal feküdjön a jégre, hogy minél nagyobb testfelülettel érintkezzen azzal, majd igyekezzen hason csúszva elérni a legközelebbi biztos pontot.
  • Amennyiben beszakadást észlel, azonnal hívjon segítséget mielőtt a bajba jutott segítségére indul, mert a felkészületlen segítő saját életét is veszélybe sodorhatja.
  • Beszakadt embertársunkat kimentés után, azonnal vigyük meleg helyre, távolítsuk el róla a vizes ruhát, testét töröljük szárazra, és a lehetőségeinkhez mérten tartsuk melegen, itassuk forró, alkoholmentes itallal. 
  • A jégen mindenki csak saját felelősségére tartózkodhat. A horgászok a horgászati tevékenységüket lehetőség szerint ne egyedül végezzék, legyen társuk, hogy tudjanak egymásra figyelni és segíteni, ha baj van!
  • Folyóvíz jegén és azok mellékágain minden esetben TILOS és életveszélyes tartózkodni (Fotó: MTI).

Kedvelt bejegyzések