Vízpótlás a Holt Marcalon

A Nádorvárosi Sporthorgászok Egyesülete és a Magyar Vagon és Gépgyár Horgász Egyesület tájékoztatja Tisztelt Tagtársait az alábbiakról.

Az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság az érintett horgászegyesületekkel való egyeztetés után a Holt-Marcal teljes felső szakaszának átöblítésére tett javaslatot. A folyamat eredményeként a holtág vízkészletének jelentős része friss vízzel cserélődne ki, csökkenhetne a lengőiszap mennyisége, és egyfajta mesterséges áradást szimulálva a pontyfélék ívásához szükséges körülményeket hoznának létre.

A vízcsere tervezett időtartama 2017. május 3.-7.

A beavatkozás két ütemből áll.  Az első ütemben a jelenlegi vízszint jelentős csökkenésére kerül sor, a jelenlegi 240 cm-es vízállásról mintegy 200 cm-es szintre apasztják a holtág vízét. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a parti sáv jelentős része, az öblözetek szárazra kerülnek, illetve a mederben is kialakulhatnak szárazulatok. Ez a fázis egy – maximum két napig tart, és a horgászati lehetőségeket jelentősen befolyásolja. Ebben a fázisban kiemelt figyelmet kell fordítani a halállomány élet körülményeinek biztosítására és védelmére. A vízeresztést a vízügy az érintett horgászegyesületek bármelyikének kérésére azonnal felfüggeszti, amennyiben az a halállományt veszélyeztetné! A halállomány védelméről a horgászegyesületek az adott időszakban 24-órás, folyamatos őrzéssel gondoskodnak.

A második fázisban kerül sor a holtág feltöltésére a nyári időszakra meghatározott 250-260 cm közötti, tehát a jelenleginél magasabb értékre. A második fázis szintén 1-2 nap alatt lezajlik.

IMG_5728

Kérjük a Tisztelt Horgásztársak türelmét és megértését abban az esetben is, ha az adott néhány napos időszakban horgászati lehetőségeik korlátozottak lesznek, a beavatkozás hosszabb távon a holtág vízminőségének javulásához, a halállomány növekedéséhez vezethet.

Kedvelt bejegyzések